Dit heb je nodig om het thuis gezellig te maken

Share.

Tijdens de koudere maanden is er niets zo gezellig als in je pyjama neerploffen in de zetel met een kopje koffie of thee voor de open haard en je favoriete kerst- of Disneyfilm opzetten, toch? Wat is gezelligheid eigenlijk en hoe vullen de Belgen dit in? Dat zochten Informazout en onderzoeksbureau iVOX uit in een enquete bij 1.000 Belgen.

Hoe gezellig ben jij?

Het eerste wat uit het onderzoek naar voor kwam waren vier prominente, afgelijnde gezelligheidsprofielen.

  • Groep 1: De ongezelligen, ofwel zij die totaal niks met gezelligheid hebben. Deze groep vindt het woord dan ook niet van toepassing op zichzelf.
  • Groep 2: De sociaal gezelligen. Deze groep ziet gezelligheid vooral als een sociale invulling, waarbij het samenzijn met anderen cruciaal is. Denk maar aan die leuke avonden of etentjes met vrienden of familie.
  • Groep 3: De geurgezelligen. Deze groep gebruikt allerlei hulpmiddeltjes om het gezellig te maken. Dat kan gaan van leuke lichtjes en (geur)kaarsen, tot wierook.
  • Groep 4: De totale ontstressers De laatste groep associeert gezelligheid vooral met lekker lui zijn en een hele dag nietsdoen. En toegegeven, zo’n lui (zon)dagje ronddartelen in je pyjama, heerlijk!

Hoe gezellig zijn Belgen eigenlijk?

Het onderzoek gaf enkele interessante inzichten. Zo vindt de meerderheid van de Belgen zich best gezellig. Een keerzijde aan de medaille is dat deze groep moeite heeft om tijd vrij te maken voor deze gezellige momenten. Is ons leven dan echt zo gehaast? Absoluut, want maar liefst 80% snakt naar meer van die momenten in zijn of haar dagelijks leven.

We zijn dus met zijn allen op zoek naar unieke, gezellige momenten om van te genieten. Maar waar halen we het meeste voldoening uit? Onze landgenoten genieten vooral van rustig samen zijn. Activiteiten als samen koken of nagenieten op het terras hebben dan ook een hoge gezelligheidsfactor – in tegenstelling tot bijvoorbeeld shoppen in een drukke stad. Volgens het onderzoek maken we het ons het liefst gezellig na een lange werkdag of wanneer het buiten koud is, check!

Wat hebben we nodig voor gezelligheid?

Eén element blijft in het onderzoek steevast terugkeren. Zo goed als elke Belg koppelt gezelligheid onlosmakelijk aan warmte. In het onderzoek associeerde 49% van de ondervraagden gezelligheid met een goed verwarmd huis op een koude winterdag. En of je televisie kijkt of een boek leest aan de open haard, radiator of onder een dekentje, alles is warmte, ook voor die 12% die zelfs de verwarming daarvoor speciaal hoger zet op koude winterdagen.

Tot slot hangt gezelligheid voor velen samen met een bepaalde feestdag en je kan uiteraard al raden welke dat precies is, KERSTMIS! Bij 30% van de ondervraagden stond ‘op Kerstmis samen met de familie eten en oude verhalen oprakelen’ in de top 3 van meest gezellige activiteiten. Je weet dus wat je binnenkort te doen staat: het met kerst gezellig warm maken thuis. Veel plezier!

Benieuwd naar jouw gezelligheidsprofiel? Doe zelf de test!

Share.