Dit verandert er op 1 maart

Share.

Een nieuwe maand, nieuwe kansen! Maar in ons land gaat de start van een nieuwe maand meestal gepaard met enkele nieuwe regeltjes. Wie woont, (ver)koopt of (ver)bouwt kan dat ook vanaf 1 maart opnieuw in zijn of haar portefeuille voelen. Wij gidsen je alvast door de twee belangrijkste veranderingen.

1.  De nieuwe sloop- en heropbouwpremie

In 32 Belgische steden en gemeenten is het momenteel mogelijk om de woning af te breken en weer op te bouwen aan een verlaagd btw-tarief van 6%. Voor Vlaanderen was dat het geval voor centrumsteden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Elders in Vlaanderen betaalde je 21% btw.

Daarom kunnen inwoners uit andere Vlaamse steden en gemeenten vanaf 1 maart een aanvraag indienen voor een premie van 7.500 euro voor het slopen van een gebouw om er een nieuwe woning op te zetten. Dat bedrag zou volgens Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) het verschil tussen 6% en 21% btw moeten overbruggen. De premie is enkel geldig voor particulieren die hun omgevingsvergunning indienden tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. en ze wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. Er is door de overheid 15 miljoen euro uitgetrokken, wat overeenkomt met 2.000 projecten.

2. Een stijging in je energiefactuur

Daar waar de meesten onder ons nog blij waren met een premie, is er ook iets minder goed nieuws te melden. Zo stijgt er een deeltje van je energiefactuur. “Voor een gemiddeld gezin zien we een gemiddelde stijging van de toeslagen en openbaredienstverplichtingen van 7 euro of 26 procent ten opzichte van maart 2018”, stelt de Vreg (De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt).

Dat hoeft niet meteen slecht nieuws te zijn, want de totale jaarfactuur voor elektriciteit zou voor een gemiddeld gezin toch nog steeds lager uitvallen. Omdat de distributienettarieven bijna 50 euro lager liggen dan vorig jaar en er een kleine daling is bij de federale bijdrage, spreekt de Vreg van 496 euro in 2019, ten opzichte van 541 euro vorig jaar.

Share.

Leave A Reply