5 dingen die je moet weten over warmtepompen

Share.

Als het over duurzaam verwarmen en koelen gaat, duikt het begrip ‘warmtepomp’ al snel op. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp precies? Welke type past het best bij jouw wensen en noden? Dat ontdek je allemaal in dit artikel!

1. Hoe werkt een warmtepomp?

Maximaal comfort én een lagere energiefactuur? Dan heb je een warmtepomp nodig. In tegenstelling tot de meeste andere verwarmingssystemen maakt een warmtepomp geen gebruik van brandstoffen. Het haalt warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) en gebruikt die om een ruimte te verwarmen of te koelen. Duurzaam? Absoluut!

2. Welke verschillende mogelijkheden zijn er?

Er zijn diverse soorten warmtepompen, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: een hoog rendement. Een lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en blaast deze rechtstreeks in een woning. Het grootste voordeel? Zo’n warmtepomp kan ook koelen. Een lucht-water warmtepomp is iets geavanceerder en haalt de warmte eveneens uit de lucht. Via een gesloten warmwatersysteem geeft het de warmte af aan een circuit van radiatoren of vloerverwarming. Water-water warmtepompen halen dan weer gratis warmte uit grondwater naar boven. Hiervoor moet je wel twee putten laten boren rondom je woning. Zo’n warmtepomp laat toe om je huis én je sanitair water te verwarmen. En een geothermische warmtepomp haalt warmte via aardsondes uit de grond. Ook hier zijn boringen voor nodig! Vaak wel 100 meter diep.

3. Hoe maak je de juiste keuze?

Welk type warmtepomp past het best bij jou? Dat is afhankelijk van je woning, je wensen en je noden. Warmtepompen zijn uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote gezinswoningen. Zowel voor nieuwbouw als renovatie. Een must is wel dat je woning goed geïsoleerd is.

4. Welke opties moet je overwegen?

Voor je een keuze maakt, moet je ook even afwegen of je enkel wil verwarmen of ook wilt koelen. Omdat er ook altijd elektriciteit nodig is om de warmtepomp draaiende te houden, is een combinatie met zonnepanelen ideaal. Die dekken dan het verbruik van de pomp zelf.

5. Zijn er ook premies beschikbaar?

Om je een financieel steuntje in de rug te geven, kun je rekenen op premies van de overheid! De bedragen variëren van 300 euro (lucht-lucht warmtepomp) tot 4000 euro (geothermische warmtepomp).

Tip: Warmtepompboiler!

Er bestaan ook warmtepompboilers. Die halen eveneens warmte uit omgevingslucht en verwarmen je sanitair water. Het is zelfs mogelijk om buizen aan te sluiten op de luchtinlaat en op die manier omgevingslucht uit een andere ruimte te halen. Dit kan interessant zijn om verloren warmte te recuperen, bijvoorbeeld uit een ruimte waar koelkasten en/of droogkasten staan. De lucht die uit een warmtepompboiler komt is dan weer sterk afgekoeld door het condensatieproces. Die kun je vervolgens hergebruiken om bepaalde ruimtes te verkoelen.

Auteur: EM
Foto’s: © Remeha

Share.