5 dingen die je thuis nooit moet opruimen

Share.

De voorbije jaren maakten we kennis met Marie Kondo en andere opruimgoeroes, die ons een nieuwe manier van opruimen en leven leerde kennen. Op zich niets mis mee, want we zijn zelf fan van een opgeruimde woning, maar betekent dat dat we meteen koers varen naar een minimalistisch leven en alle rommel bij het groot huisvuil moeten zetten? Neen.

Sommigen onder ons hebben een bepaalde verzameldrang en daar is uiteraard niets mis mee. Het is het werk van maanden, jaren of door sommigen bestempeld: een levenswerk. Daarom zijn er enkele zaken in je interieur die je absoluut niet hoeft op te ruimen als je dat zelf niet wilt. Deze 5 onderstaande voorbeelden vertellen heel wat over de bewoners in huis en is voor hen wellicht een emotioneel waardevolle schat. Zelfs designers zeggen dat je met deze vijf je interieur gewoon verrijkt:

1. Boeken

Ook al leven we in een digitale wereld waarin zo goed als alles op een scherm kan, voor velen kan er weinig tippen aan het lezen van een goed ‘echt’ boek. De volledige reeks van Harry Potter weggooien zou bijvoorbeeld doodzonde zijn. Daarnaast is het ook een eyecatcher om in huis een volledige boekenreeks te hebben, met in het vak daarnaast de gehele verfilming ervan.

Dat vindt ook Kendall Simmons, designer bij Decorist: “Boeken kunnen nooit echt vervangen worden door een scherm. Probeer op een leuke manier die waardevolle boeken in te passen in je interieur. Ingebouwde kasten, een wandrek waar je het niet verwacht of gewoon een stapel boeken in elke hoek van de kamer zorgen voor dat tikkeltje extra.”

Foto: Heather Keeling

2. Kunst

Uiteraard in de brede zin van het woord, want iedereen vult dat naar eigen smaak in. Zo kan je een prachtig beeld op de kop tikken op een rommelmarkt, maar even zeer een tekening van je (pete)kind aan de muur hangen. “Gooi het absoluut niet weg”, vertelt ook Simmons. “Kunst is er om verzameld te worden, in welke vorm dan ook, in welke stijl dan ook. Pronk er dan ook mee, want het maakt jouw interieur persoonlijk.”

3. Erfstukken

Soms krijg je bepaalde stukken per toeval in je bezit, zoals bijvoorbeeld een kunstig erfstuk of een oud servies met een gouden randje. Ben je fan, stop het dan zeker niet weg. Lig je er zelf niet wakker van, dan mag je de Marie Kondo in jezelf wakker maken en veilig opbergen of wegschenken.

4. Foto’s

Uiteraard. Geen leuk interieur zonder foto’s. Heb je leuke beelden geschoten op het laatste familiefeest of met je vriendenkring? Maak er dan desnoods een leuke slinger van met polaroidplaatjes die je van de ene hoek van de kamer naar de andere doortrekt of een enorme canvas van een mooi moment aan de muur. Wat het ook is: in tijden van digitale opslag is een iCloud handig, maar een kader aan de muur veel mooier.

Foto: Mackenzie Schieck

5. Persoonlijke hoogtepunten

Wat daar naadloos op aansluit zijn enkele mooie herinneringen in je interieur. Heb je een prikbord met allemaal kaartjes? Of staat jouw kast vol beeldjes, foto’s, concertticketjes en sleutelhangers? Gooi het niet weg. Zelfs een oud jeugdbewegingspetje kan emotioneel erg waardevol zijn. Omarm het in je interieur, want het bepaalde deels je interesses, vrije tijd, kortom: je leven. Steek het niet in een doos, maar versier er je interieur mee.

Bron en foto’s: Apartmenttherapy.com

Share.