Prachtige renovatie van een historisch herenhuis in Gent

Share.

We moeten het niet altijd ver van huis zoeken. In Gent werd afgelopen jaar het prachtige herenhuis Minard, genoemd naar de bekende Belgische architect, gerenoveerd en gerestaureerd door aNNo architects. Wandel je mee door deze parel in het hartje van Gent?

Het herenhuis werd ontworpen in 1878 door een van Gents meest bekende historische architecten uit de 19eeuw: Louis Minard. Doorheen de jaren was het huis in vervalling geraakt, tot aNNo architects besloot haar handen onder het werk te zetten. Het resultaat mag er zijn: de perfecte symbiose tussen restauratie, renovatie en radicaal nieuwe architecturale ingrepen.

Anno 2019 is het immers een prachtig monumentaal herenhuis, perfect geschikt om in te wonen, werken en ontspannen. De oorspronkelijke circulatie en trappen vormen een sterke ruggengraat voor de gevarieerde functionaliteit van de woning en de scheiding tussen privé en publiek. Dit effect wordt nog versterkt door de nieuwe metalen trap in de binnentuin en een prefab betonnen trap naar de sous-sol.

Maar er vallen je nog wel meer zaken meteen op wanneer je het huis binnenwandelt: de imposante gang, de prachtig gedecoreerde salons op het gelijkvloers, de knappe ornamenten doorheen het huis,… De brede en smalle, gebogen en rechte, licht en donkere trappen vertalen het dubbelleven dat zich in dit huis afspeelde: de gantoise chic van de rijke bourgeoisie, samen met de onzichtbare steun van de arme dienstmeisjes die zich stil door het huis bewogen. Ze sluiten naadloos op mekaar aan in de gerenoveerde woning.

Ook de binnenplaats is verrassend, en verbindt het huis met het achterliggende bijhuis dat voorheen eerder als onnatuurlijke last in de woonst werd gezien.  Op deze manier werden twee huizen in één geheel gegoten. In het bijhuis, zes meter hoog en twintig meter breed, werd een zwembad en wellnessruimte aangelegd.

In de sous-sol van het hoofdgebouw werden een nieuwe keuken en familiekamers gebouwd, in harmonie met het bijgebouw. Op de bel-etage vinden we kantoren en prestigieuze salons terug. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich slaapkamers en een heuse thuiscinema. Op zolder werden atelierruimtes gebouwd.

Ook het interieur werd met zeer veel oog voor detail en functionaliteit ontworpen: spiegelkasten voor de dochters van het gezin, een warme en gezellige dressing, een eigen zithoek voor de kinderen, marmer in de badkamers… Vind je in de foto’s ook de gerestaureerde originele elementen terug? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG
Bron: Archdaily
Foto’s: Barbara Joseph en Hannelore Veelaert

Share.