De slimme deurbel: hoe werkt dat precies?

Share.

Heb je iets online besteld maar ben je net weg als de koerier voor je deur staat? Belt er ’s avonds laat nog iemand aan terwijl je geen zin hebt om nog uit je bed te komen? Met een slimme deurbel moet dat ook helemaal niet.

Als er iemand aan je deur staat, weet je meestal niet weet wie het is. Tenzij je natuurlijk een videofoon hebt, maar zelfs dan moet je daadwerkelijk thuis zijn om te ontdekken wie je een bezoekje brengt.

Met een slimme deurbel is dat verleden tijd. Heeft er iemand aangebeld? Dan krijg je via een app op je smartphone een melding en kun je meteen zien wie er aan je deur staat. Vervolgens kun je kiezen: je negeert de bezoeker en wacht tot die weer vertrekt, of je maakt verbinding en slaat vanop afstand een babbeltje met de bezoeker. Daarvoor hoef je dus niet eens thuis te zijn.

Antidiefstal

Handig dus als de postbode een pakketje brengt als je niet thuis bent. Je kunt hem dan meteen laten weten waar hij de doos mag neerzetten, of aan welke buur hij het pakketje mag afgeven. Zo hoef je je ’s avonds niet meer te haasten naar het postkantoor, om het alsnog in ontvangst te kunnen nemen.

Maar er is meer. Met een slimme deurbel zie je ook meteen als er verdachte dingen rond je huis gebeuren. Zelfs als er een dief in het midden van de nacht langs je voordeur sluipt. Het is dus geen gewone deurbel, maar eentje die evengoed dient als bewakingssysteem.

Foto: Ring

Internet

 Hoe het precies werkt? Simpel! Je verbindt de slimme deurbel – die je ook wel een intelligente videofoon kunt noemen –met je wifi-netwerk. Er komen dus geen ingewikkelde kabels aan te pas, waardoor je het perfect zelf kunt installeren.

Ben je thuis? Dan hoef je niets te doen. Smartphones maken automatisch verbinding met het wifi-netwerk, waardoor je altijd een melding ontvangt als er iemand aanbelt. Ben je onderweg? Dan moet je wel verbonden zijn met het internet om gebruik te kunnen maken van de videofoon.

Foto: Ring

Hackers

De voordelen van zo’n slimme deurbel zijn duidelijk. Maar het heeft natuurlijk ook nadelen. Het grootste, en meest beangstigende, is dat een slimme deurbel met het internet verbonden is en dus per definitie ook gehackt kan worden. Het gevolg? Indringers kunnen zomaar op je wifi-netwerk en, als ze écht goed zijn, heel persoonlijke en gevoelige informatie stelen.

Maar is dat een reden om je ervan te weerhouden er eentje te kopen? Niet als je het erg goed beveiligd. Met een sterk wachtwoord dat je regelmatig wijzigt. Wat wel gezegd moet worden, is dat een slimme deurbel niet zo goedkoop is. Voor een kwalitatief toestel tel je al snel honderd euro neer, maar je hebt er natuurlijk ook die een stuk duurder zijn.

Auteur: EM
Foto’s: © Ring

Share.