Alles wat je moet weten over zelf chape maken én plaatsen

Share.

Chape, de verborgen parel onder je vloer? Zeker en vast! Tenminste, als hij goed geplaatst is. Maar wat is chape juist? En laat je het werk over aan een vakman, of kan je dat zelf? Waarop moet je dan letten? Veel vragen, evenveel antwoorden. Graag gedaan!

Wat is chape?

Chape – ook wel dekvloer, ondervloer of slijtvloer genoemd – is de laag tussen de draagvloer en je tegels, laminaat of parket. Chape is dus een belangrijke basis. Je kan het perfect zelf leggen, maar het vergt wel wat vakmanschap én oog voor detail. Belangrijk, want je chape ligt best waterpas en is bij voorkeur waterdicht. Anders kan het slechte gevolgen hebben voor je hele vloer.

Chape in verschillende vormen

Er bestaan verschillende soorten chape. Je hebt de traditionele cementgebonden chape die bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Hiermee realiseer je gemakkelijk een perfect egaal oppervlak. De traditionele chape heeft zelf 3 varianten:

  • De hechtende dekvloer: die komt rechtstreeks op de betonnen draagvloer te liggen. Dat is de beste optie wanneer de ondergrond niet poreus is, en wanneer er geen kans is op scheuren en opstijgend vocht.
  • De niet-hechtende dekvloer wordt op een pvc-folie of een waterkerende afscheiding geplaatst.
  • De zwevende dekvloer wordt dan weer geplaatst op een vloerisolatie die een thermische of akoestische functie heeft.

De traditionele chape moet vrij lang drogen, tot wel 4 weken. De droogtijd hangt af van de dikte van de chapelaag, de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Om de droogtijd te versnellen, kiest men steeds vaker voor sneldrogende chapes. Aan het traditionele mengsel wordt dan nog een droogversneller toegevoegd.

Daarnaast bestaat er nog anhydrietchape. Die is gebonden op basis van gips in plaats van cement én bestaat ook uit anhydriet (calciumsulfaat). Dat wordt vermengd met onder andere zand en water. Het grote voordeel van andydrietchape? Je moet de chape niet meer gelijktrekken. Zo kan je heel wat vierkante meters gieten per dag. Deze vloeichape wordt vooral ingezet bij grote bouwprojecten.

Solide basis

Klaar om chape te plaatsen? Let op de ondergrond. Want die moet zuiver zijn. Eventueel geef je die een voorbehandeling met een aanbrandlaag. Bij zwevende dekvloeren plaats je een pvc-folie onder en boven de vloerisolatie, behalve als je kiest voor een vloerisolatie in gespoten PUR.

Let er bovendien op dat je voldoende dikke randstroken plaatst. Belangrijk, zeker als er vloerverwarming aanwezig zal zijn. Plaats bovendien een wapeningsnet als de chape niet-hechtend gelegd wordt, wanneer je met een zwevende of zachte isolatie werkt of wanneer je met een dunne chapelaag werkt.

Denk aan comfort

Het is niet omdat chape onzichtbaar is, dat je niet aan esthetiek moet denken. Integendeel: een perfect geplaatste chapelaag zorgt voor minder zorgen later. Voorzie daarom voldoende uitzettingsvoegen op bepaalde posities. Vloervelden mogen een maximale oppervlakte hebben van zo’n 40m2 en een maximale lengte van 8 meter.

Ook het akoestische comfort is belangrijk. Zorg er daarom voor dat de chape nergens contact heeft met de bouwstructuur. Een akoestische mat is een oplossing: die voorkomt vervelende contactgeluiden.

Alles heeft een prijs

Hoeveel kost dat nu, die chape? Dat hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld mag je rekenen op 12 tot 15 euro per m2. Isolerende chapes kosten dan weer 18 tot 25 euro per m2 en andydrietchape 12 tot 15 euro per m2. Voor een sneldrogende chape betaal je een stuk meer. Ter illustratie: als je een droogtijd van maximaal 10 dagen wil, betaal je minstens 60% meer.

Zelf doen of uitbesteden?

Is chape leggen een aangelegenheid voor de amateurklusser, of heb je een vakman nodig? Dat hangt af van jouw handigheid, budget én tijd. Ben je handig, heb je een aantal weekends vrij en wil je geld besparen? Dan kan je de chape zelf plaatsen. In alle andere gevallen: bel een vakman.

Auteur: SDC

Share.

Leave A Reply