Je gevel zandstralen, een goed idee?

Share.

Zijn je buitenmuren dringend aan een grondige schoonmaakbeurt toe? Er bestaan verschillende reinigingsmethodes. Als je relatief snel grote oppervlaktes wilt aanpakken, is het aangeraden om je gevel te (laten) zandstralen. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? En kun je het zelf doen of schakel je beter een vakman in? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Je gevel zandstralen is een vrij agressieve manier van reinigen. Je gebruikt het dan ook voor zware vervuiling zoals roetaanslag of graffiti. Er wordt dan water gemengd met een soort zand. Met behulp van een zandstraler, een speciale drukreiniger, polijst je de muren als het ware. Door de wrijving met het zand komt het vuil van de gevel los.

Naast zandstralen kun je ook nevelstralen. Dat is een andere vorm van gevelrenovatie. Nevelstralen is minder agressief en daardoor geschikt voor minder harde oppervlakken. Nog een ander type van gevelrenovatie voor matig tot zwaar vervuilde gevels is vochtstralen. In dat geval wordt een mengeling van water met zand, kalk of glasparels gebruikt. Het is iets milder dan zandstralen.

Voordelen

  • Dankzij zandstralen krijg je nagenoeg alle soorten vuil van je gevel. Zelfs hardnekkig vuil zoals roetplekken, mos, roest, verf of graffiti.
  • Als je je gevel wilt renoveren is zandstralen een van de meest effectieve vormen. Het resultaat is beter dan nevelstralen of chemisch reinigen.
  • Voor niet zo heel veel geld (reken op zo’n 15 euro per vierkante meter) ziet je gevel er nagenoeg als nieuw uit.
  • De reinigingstechniek maakt de originele kleur van je gevel opnieuw zichtbaar.

Nadelen

  • Er is wel wat voorbereiding nodig als je een gevel wilt zandstralen. Zo moet je het glas, het schrijnwerk en de ondergrond optimaal beschermen. Daar kruipt flink wat tijd in.
  • De kans op beschadigingen bestaat. Gebarsten gevelstenen kunnen doorbarsten en losse voegen kunnen tussen de gevelstenen vallen.
  • Het is geen sinecure om het zelf te doen. Huur daarom een vakman in. Zo ben je zeker dat het resultaat mooi is.
  • Als je gaat zandstralen, hoort de hele buurt dat. Licht je buren op voorhand even in.
  • Niet alle soorten gevels zijn geschikt om te laten zandstralen. Poreuze stenen komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.

Zandstralen is niet eenvoudig. We raden daarom aan om een beroep te doen op een ervaren vakman. Adviseer je op voorhand, vergelijk diverse offertes op en vraag referenties op. Als het werk kwalitatief uitgevoerd wordt, heb je jaren plezier van een nagenoeg nieuwe gevel!

Lees ook: Vuile gevel? Dit zijn de beste manieren om ze te reinigen

Auteur: EM

Share.

Leave A Reply