Waarom wonen in een kartonnen huis de toekomst wordt

Share.

Inderdaad. Karton. Het sprookje van de drie biggetjes leerde je als kind misschien dat een huisje van stro of hout niet sterk genoeg is. Maar karton is dat wel, als je voor stevig karton kiest tenminste. Dat bewijst het Wikkelhouse al een paar jaar overal ter wereld.

Dit Wikkelhouse is een flexibel concept uit losse segmenten dat werd ontwikkeld door het Nederlandse Fiction Factory. Als basis worden gemiddeld 24 lagen golfkarton gebruikt. Deze worden rond een grote mal gewikkeld en bewerkt met een uitermate stevige, maar milieuvriendelijke lijmsoort.

Het resultaat? Een baksteenharde, goed geïsoleerde sandwichstructuur. Elk los segment afzonderlijk wordt daarna nog eens ingewikkeld met een waterdichte, ademende folie, en afgewerkt met houten panelen. Je kartonnen huisje is dus optimaal beschermd tegen de weersomstandigheden.

Andere voordelen? Flexibiliteit. De kartonnen structuur is natuurlijk zeer licht (één segment weegt amper 500 kilo!), waardoor je in de meeste gevallen zelfs geen funderingen nodig hebt. Even verhuizen? Verplaats het Wikkelhouse gewoon mee. De modules worden bovendien volledig prefab ontwikkeld, waardoor het plaatsen slechts één dag in beslag neemt.

Hoe groot je Wikkelhouse is, kies je volledig zelf. De modules zijn 4,6 meter breed, 1,2 meter diep en 3,5 meter hoog in de nok. Je kan verschillende modules achter mekaar plaatsen, waardoor de lengte van je woning altijd een veelvoud van 1,2 meter is. Enkel voor de keuken, het toilet en de badkamer worden er aparte “Smart home segment” modules gebruikt. Met hoeveel modules je je huisje, bureau of villa bouwt, kies je volledig zelf. Voor de voor- en achtergevel kan je kiezen tussen hout of glas. Het prijskaartje? Reken op een 25.000 euro voor een klein exemplaar met drie modules.

Volgens de makers voldoet het gepatenteerde Wikkelhouse volledig aan de strenge normen voor tijdelijke en permanente huisvesting, en is het Wikkelhouse zelfs drie keer duurzamer dan een traditionele bouwmethode. Ze claimen dat het Wikkelhouse minstens 50 jaar mee kan, en achteraf zelfs 100% recycleerbaar is. Over duurzaamheid gesproken!

Het spreekt dan ook voor zich dat het Wikkelhouse nu al een succes is. Het werd al geplaatst in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, zowel in stedelijke omgevingen als in de natuur. In Londen staan er Wikkelhouses rond de Amber Lakes en vind je er zelfs eentje op het dak van een voormalige kolenopslagplaats, in Rotterdam drijven er op het water naast de bootjes in het Wijnhavendok en je vindt er ook eentje op een strand in Ijmuiden.

Benieuwd naar nog meer locaties en info over het Wikkelhouse? Bekijk dan zeker onderstaande video!

Auteur: PJG

Bron: Designboom / Wikkelhouse.com

Share.

Leave A Reply