Hoeveel kost een groendak?

Share.

Een gezellig tuintje bovenop je huis? Of ecologische dakisolatie? Er zijn redenen genoeg om een groendak aan te leggen. Wat jij wilt weten – natuurlijk – is hoeveel zo’n dak kost. Het antwoord is genuanceerd: het hangt onder andere af van het soort groendak dat je wilt, hoe groot je dak is en wat je bereid bent om zelf te doen.

Welke factoren bepalen de kosten van een groendak? We zetten ze op een rijtje.

Extensief of intensief?

Je kunt kiezen tussen een extensief of een intensief groendak. Een extensief groendak is minder ingrijpend en dus goedkoper. Enkel mossen, kruiden en vetplanten groeien op zo’n dak. Dat betekent ook: minder onderhoud en minder gewicht op je dak. Een intensief groendak zal je – zoals het woord zegt – intensiever moeten onderhouden. Er groeien struiken, bomen en bloemen die met zorg en aandacht geplant moeten worden. Je kan een intensief groendak gebruiken als tuin, maar logischerwijs tel je voor de aanleg ervan ook meer neer.

Hoeveel lagen?

Bepaal hoeveel lagen je groendak zal tellen. Ook hier geldt: hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit, en dus hoe hoger de kosten. In principe kan een groendak zelfs rechtstreeks op de beschermlaag van het dak geplaatst worden. Dit wordt afgeraden, omdat het gebrek aan drainage voor problemen kan zorgen. De beste opbouw is die met vijf lagen: dakbedekking, drainagelaag met of zonder waterreservoir, filterlaag, substraat en beplanting.

Zelf doen of laten doen?

Als je weet wat je doet, bespaar je een grote kost door zelf je groendak te plaatsen. Zeker als je een extensief groendak wilt aanleggen, loont het de moeite om de klus eigenhandig te klaren. Wil je een uitgebreide daktuin en heb je twee linkerhanden? Dan schakel je toch beter een professional in.

Hoe groot is je dak?

We hoeven je niet te vertellen dat een groendak van 25 m2 je minder zal kosten dan eentje van 250 m2. Wil je een groot dak transformeren tot ecologische tuin? Vraag dan eens rond of je geen prijsvoordeel kan krijgen voor een groot aantal vierkante meters.

Krijg je subsidies?

Een groendak is een milieubewuste manier om je huis beter te isoleren. Veel gemeentes reiken daarom premies uit als je zo’n dak aanlegt. Die subsidies liggen meestal tussen de 20 en 31 euro per vierkante meter. Benieuwd of jouw gemeente een premie aanbiedt? Kijk eens op de Premiezoeker van Vlaanderen.

En het totale kostenplaatje?

Zoals je ziet spelen er heel wat factoren mee die de kostprijs van een groendak bepalen. Wil je een extensief groendak, dan betaal je meestal tussen €40 en €100 per m2, afhankelijk van de lagen die je kiest. Voor een intensief groendak tel je vaak tussen €120 en €200 per m2 neer. Vergelijk zeker meerdere offertes om de beste prijs voor jouw groendak te bepalen.

Zo, nu je weet hoeveel je idyllische groendak ongeveer kost, kan je beginnen dromen. Lees hier alles over de voordelen van een groendak en doe inspiratie op.

Auteur: SDC

Share.