Hier verhuren ze zelfs een tent in de achtertuin voor 815 euro per maand

Share.

De vastgoedprijzen swingen soms echt de pan uit en als je dacht dat het water ons in België al aan de lippen stond, dan is het tijd om eens richting de Verenigde Staten te trekken. Want je leest het goed: er zijn mensen die een tent in hun tuin verhuren voor 899 dollar per maand, omgerekend zo’n 815 euro.

Voor die tentwoningen moeten we richting Sillicon Valley. Sinds de internet- en technologiebusiness er is beginnen boomen, swingen de immoprijzen in het zuiden van de San Francisco baai de pan uit, mede door de pijlsnelle bevolkingsgroei in de regio. Een simpel huisje kost er al gauw 1 miljoen dollar, oftewel zo’n 906.536 euro!

40 euro per nacht

Met deze hoge vraagprijzen voor woningen en een sector die heel wat millenials aantrekt, is het dan uiteraard ook niet verwonderlijk dat (vooral jonge) mensen ervoor kiezen om een tent in iemands tuin te huren via Airbnb. Kostprijs: 40 euro per nacht, één douche én maaltijd binnenshuis per dag inbegrepen. Per maand ben je dan al gauw meer dan 800 euro kwijt, maar ben je wel elke dag proper en heb je lekker gegeten. Voor wie dat nog steeds heel veel geld vindt -is het overigens ook-, moet wel beseffen dat dat nog altijd véél goedkoper dan een plek huren tussen vier muren. Mooi meegenomen natuurlijk dat het in Californië meestal prachtig weer is.

Idee: mag ik dat ook in België?

Over het verhuren van tenten is er in ons land weinig bekend. Ook in de regels omtrent verhuren van een AirBnB is er weinig gekend wanneer je een tent in je tuin wil verhuren. Uiteraard zijn er wel regels binnen AirBnB waaraan je je in ons land moet houden. Deze hebben we hier opgelijst. In de Verenigde Staten kan je dus een tent huren, zelfs voor een volledig jaar. Sommigen onder hen kunnen er hun domicilie kwijt, maar mag je in ons land van een tent eveneens je hoofdverblijfplaats maken?

In Vlaanderen moet je alvast rekening houden met een wirwar van regels. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat je een officieel adres hebt: je ‘domicilie’ of ‘hoofdverblijf’. Dat is de plek waar je effectief woont. Die plek is ook bekend bij de gemeente. Je woont en slaapt er, betaalt er je belastingen en ontvangt er je post. Het moet een bestaand adres zijn, in een officiële straat, anders kan de gemeente je inschrijving weigeren. Het volstaat dus niet een brievenbusje voor je tent in de grond te kloppen.

Ook stedenbouwkundig lijkt wonen in een tent niet haalbaar in ons land. Wil je bouwen in steen of in hout, dan moet je namelijk een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Die moet aan een heleboel regels voldoen op het vlak van kwaliteit, stevigheid, oppervlakte, veiligheid, bereikbaarheid en aansluiting op nutsleidingen. Of je de gemeente kan overtuigen dat jouw project daar allemaal aan voldoet, is dus heel twijfelachtig.

Share.

Comments are closed.