Dit moet je weten over vloerverwarming

Share.

Heb je bouw- of verbouwplannen? Op een bepaald moment komt dan ook de verwarming ter sprake. Zowel bij nieuwbouw als grote renovatieprojecten is vloerverwarming ontzettend populair. Waarom? Dat leggen we je uit in dit artikel. Bovendien geven we je ook enkele aandachtspunten mee voor de plaatsing.

Allereerst is het goed om te weten hoe vloerverwarming precies werkt. Da’s niet zo ingewikkeld. Een gesloten buizencircuit gevuld met warm water – in of op dekvloer – is aangesloten op een cv-ketel. Het water geeft zijn warmte af en de volledige ruimte krijgt hierdoor een aangename en constante temperatuur. Met behulp van een thermostaat regel je de temperatuur. Er bestaat echter ook droge vloerverwarming. In dat geval liggen de verwarmingsbuizen niet in de chape maar in voorgevormde isolatieplaten. Hierdoor vermijd je warmteverlies naar beneden.

Plaatsing door een vakman

Er zijn heel wat zelfbouwkits beschikbaar, maar als je weinig ervaring hebt, besteed je de klus maar beter uit aan een vakman. Of je nu kiest voor een droog of nat systeem. Er komt immers heel wat bij kijken. Zo moet je onder andere rekening houden met het type vloer en voldoende uitzetvoegen voorzien om scheurtjes in de vloer te voorkomen. De afstand tussen de verwarmingsbuizen is eveneens van belang om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. Om te besparen op de plaatsingskosten, kun je je loodgieter altijd vragen om te helpen tijdens de werken.

Foto: Remeha

Voordelen

Vloerverwarming is niet zomaar populair: er zijn ontzettend veel voordelen.

 • Vloerverwarming is onzichtbaar. Je verliest geen ruimte omdat je geen radiatoren aan de muren moet bevestigen. Daardoor kun je de wandoppervlakte beter benutten.
 • Vloerverwarming is energiezuinig omdat je ketel minder hoge temperaturen (gemiddeld 35 °C) moet leveren.
 • De temperatuur die je met vloerverwarming bereikt, is erg constant.
 • In de meeste ruimtes is vloerverwarming geschikt: van de leefruimte en keuken tot de badkamer en je werkplek. In slaapkamers van goed geïsoleerde woningen is vloerverwarming meestal overbodig.
 • Vloerverwarming geeft erg aangename, comfortabele warmte.
 • Vloerverwarming heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. (zie verder)
 • In tegenstelling tot klassieke radiatoren of convectoren geeft vloerverwarming geen stof af.
 • Je kunt vloerverwarming perfect aansluiten op een warmtepomp. Op die manier kun je in de zomer de woning zelfs afkoelen.
 • Tegenwoordig kun je vloerverwarming perfect combineren met allerlei soorten vloeren; van natuursteen, tegels en gietvloeren tot parket, vinyl en pvc.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen. Die lijsten we ook even voor je op:

 • Houd er rekening mee dat je meer opbouwruimte nodig hebt als je vloerverwarming wilt leggen. De totale vloerdikte neemt met andere woorden toe.
 • Vloerverwarming is in aankoop duurder dan klassieke radiatoren. Door het hoge rendement verdien je dat geld wel snel terug, maar je moet dus tijdens de bouwfase een hoger bedrag ophoesten.
 • Vloerverwarming reageert trager in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Daardoor is de combinatie met een slimme thermostaat minder rendabel. Je temperatuur is gedurende de dag eerder constant.
 • Als je te weinig uitzetvoegen in de vloer voorziet, bestaat de kans op scheurvorming voor temperatuurschommelingen.

Foto: Remeha

Onderhoudsvrij

Onderhoud? Dat is bij vloerverwarming minimaal. Eigenlijk moet je het systeem enkel door een professionele installateur laten doorspoelen als je de vloerverwarming gedurende een lange periode (diverse maanden of jaren) niet gebruikt hebt. De reden? Algenvorming tegengaan. De verwarmingsketel of warmtepomp waarop je vloerverwarming aangesloten wordt, heeft wel regelmatig een onderhoud nodig. Maar dat is bij klassieke verwarming met radiatoren niet anders.

Vloerverwarming is een erg duurzame manier om je woning te verwarmen. De voordelen wegen sterker door dan de nadelen. Het is wel zaak om de vloerverwarming te combineren met een energiezuinige hoogrendementsketel zoals de Quinta Ace of Tzerra Ace. Een warmtepompsysteem zoals de Neptuna of Eria Tower is eveneens een aanrader.

Meer weten? Bekijk het aanbod kwaliteitsvolle verwarmingsketels en warmtepompsystemen van Remeha.

Auteur: EM
Foto’s: Remeha

Share.