Verhuizen: zelf doen of een firma bellen?

Share.

Heb je verhuisplannen? Spannend! Een nieuw huis betekent een nieuwe start in een nieuwe buurt, maar vaak ook … gedoe. Zo moet je beslissen of je op verhuisdag zélf de handen uit de mouwen steekt, of je een verhuisfirma inschakelt. De keuze is aan jou, maar hou bij het kiezen zeker de volgende punten in je achterhoofd.

De tijd

Wie zelf verhuist, is vaak meer tijd kwijt dan wie een verhuisfirma inschakelt. Dat is vooral te wijten aan een verschil in ervaring en handigheid met bepaalde zaken. Ook wat het voorbereidend werk betreft: vaak bieden verhuisfirma’s zelf een inpakservice aan en helpen ze bij het uit elkaar halen van je meubels. Verhuis je zelf, dan plan je die voorbereiding best tijdens de week voor je verhuis, zodat je de dag zelf niet in tijdsnood komt.

Heb je dus zelf weinig tijd of wil je geen verlof nemen voor moving day, is een verhuisfirma het overwegen waard.

Vergunningen en parkeerplaatsen

Je mag je verhuislift of vrachtwagen natuurlijk niet zomaar overal parkeren. En een verhuiswagen die op een paar honderd meter van je nieuwe huis geparkeerd straat omdat er voor de deur geen plaats vrij was, is ook niet zo handig. Daarom regel je best een parkeerverbod (op het oude én het nieuwe adres), en eventueel een vergunning als je bijvoorbeeld plek op de stoep inneemt.

Dat kan je zelf regelen via de gemeente – wel op tijd aanvragen! – maar als je een firma inschakelt, bieden zij vaak zelf aan om die dingen te regelen. Zo weet je zeker dat je helemaal in orde bent, en heb jij weer een zorg minder.

Bescherming van je inboedel

Weet je hoe je het best je fragiele porseleinen servies inpakt? En hoe je je zetels op een handige manier in de vrachtwagen zet, zodat je ze niet beschadigt? Prima. Als je daarentegen geen flauw idee hebt waaraan je begint, dan is het misschien een goed idee om met een verhuisfirma in zee te gaan.

Zij weten als de beste wat ze met jouw inboedel aan moeten om die ongeschonden op het nieuwe adres te krijgen. En lukt dat niet? Dan zijn ze in de meeste gevallen goed verzekerd, zodat jij er de gevolgen niet van hoeft te dragen.

Hoe groot is de verhuis?

Verhuis je vanuit een eenkamerappartementje of studio? Dan is de kans groot dat je de klus zelf wel geklaard krijgt. Misschien lukt het zelfs met een paar keer over en weer rijden met je eigen auto!

Maar wanneer je verhuist uit een goedgevulde gezinswoning, waar de zolder en kamers doorheen de jaren steeds voller geworden zijn, dan is een verhuisfirma – en een grondige opruimactie natuurlijk – geen slecht idee. Zij hebben immers grotere wagens ter beschikking, en weten dan ook nog eens te stapelen als de beste (zonder dat je verzameling Chinese vazen eraan gaat).

Extra services

Verschillende bedrijven bieden uiteraard verschillende services aan. Dat kan gaan van een volledige in- én uitpakservice, over het lenen van dozen, tot korting op de huur van een verhuislift. Neem deze allemaal onder de loep, zodat jij kan beslissen welke firma voor jou het geschiktst is. Of net om op basis daarvan te beslissen dat je het écht wel zelf kan.

De prijs

De belangrijkste factor in deze beslissing is natuurlijk het prijsverschil. Als je enkele vrienden of familieleden optrommelt om je hebben en houden te verhuizen, blijven de kosten beperkt: je huurt (of leent) een bestel- of vrachtwagen en eventueel een verhuislift, bestelt een stel pizza’s voor de helpende handen en je bent er vanaf. Die eindafrekening is snel gemaakt!

Schakel je daarentegen een firma in, dan ben je al snel wat meer geld kwijt. In ruil daarvoor krijg je wel een paar ervaren verhuizers die van aanpakken weten, en vaak ook een hele hoop handige diensten, waar je anders zelf voor moet zorgen.

De conclusie?

Het eindoordeel, dat vel jij zelf. Wat wij suggereren, is dat je een lijstje maakt van wat jij nodig hebt voor je verhuis, en oplijst hoeveel tijd en geld het je zou kosten als je het zelf zou doen. Daarna kan je bij verschillende verhuisfirma’s uit de buurt een offerte opvragen voor de service die jij wil om zo een doordachte beslissing te maken. Veel succes!

Auteur: SDC

Share.

Leave A Reply