Zalige renovatie van een oud herenhuis in Brussel

Share.

Een eengezinswoning met vier verdiepingen omvormen tot twee appartementen: niet zo’n grote uitdaging in een open bebouwing op het platteland, wel in het hartje van Schaarbeek in Brussel. Hoe zorg je immers voor een aparte circulatie en voldoende buitenruimte voor beide appartementen?

Door een uitbreidingsvolume te bouwen, is het even eenvoudige als geniale antwoord. Dit uitbreidingsvolume fungeert als eet- en slaapkamer voor het eerste duplex-appartement, en als privéterras voor het bovenste appartement.

De ramen werden ontworpen om de privacy van beide bewoners te garanderen. Hierdoor krijgt het geheel een monolithisch uiterlijk met minimalistisch interieur en willekeurige materialen voor vloer, muren en plafonds die elke ruimte haar eigenheid geven. Bekijk zeker de verschillen in de keukens: het ene appartement volledig in houten tinten, het andere volledig wit.

Sommige ruimtes werden architecturaal zo aangepast dat ze multifunctioneel kunnen gebruikt worden, zoals het de historische context in een herenhuis past. In het oog springt ook het bijgebouw aan de achterkant van de tuin, dat fungeert als kantoor en atelier.

Een architecturaal divers pareltje, dus. Je zou het nochtans niet zeggen aan de straatkant. De buitenmuren werden bekleed met ruittegels, meestal gebruikt om stadsgevels te bedekken. Hiervoor werd gezorgd voor een esthetiek die in lijn ligt met typische Brusselse herenhuizen, en is de woning perfect geïntegreerd in de stedelijke context.

Sterk werk van Label architecten. Veel kijkplezier!

Auteur: PJG

Share.