Maak je interieur babyproof: 7 tips

Share.

Je interieur aanpassen aan de komst van een kind en babyproof maken is niet altijd even makkelijk. Hier zijn onze zeven tips.

1. Kruipen: zachte vloer

De meeste ongelukken gebeuren wanneer je kleintje begint te kruipen. Een goede manier om te ontdekken hoe (on)veilig je huis is, is zelf eens rond te kruipen in alle ruimtes. Je zult al snel gevaren ontdekken die je rechtopstaand over het hoofd ziet. Kruipen kan belastend zijn voor de beentjes en handjes van een kind. Om het iets comfortabeler te maken, kun je zorgen voor zachte vloerbekleding zoals bijvoorbeeld een grote mat.

2. Ramen en deuren

Zorg voor een deurbuffer of –beveiliger zodat er geen vingers verstrikt geraken tussen de deur. Soortgelijke maatregelen kun je ook treffen voor de ramen.

3. Klimmen

Vermijd losse tafelkleedjes of andere stoffen waaraan kinderen zich omhoog kunnen trekken. Als er een voorwerp op staat, kan dit op het hoofd van je kleintje vallen.

4. Elektriciteit

Ook stopcontacten afschermen is noodzakelijk. Hiervoor bestaan speciale plaatjes (bijvoorbeeld in Ikea, van Childhome, …). Je zou niet willen dat je kind een stopcontact verkent met zijn of haar vingertjes.

5. Scherpe hoeken

Vervolgens ga je scherpe hoeken detecteren en aanpakken. Je kunt ze wegwerken via opzetbare ronde randen. Laat ook enkel de meubels staan die echt noodzakelijk zijn. Als je een bepaald stuk niet echt nodig hebt, kun je het beter even opbergen tot je kind wat ouder is.

 

6. Trap

Plaats een kinderhekje aan de trap. Zorg ervoor dat het hekje naar jou toe opent. Dat is ook voor jou als ouder veiliger. Als het hek zou openen naar de trap toe, heb je meer kans om eraf te vallen.

7. Badkamer en keuken

Zorg dat je kind niet bij warm water kan. Bewaar schoonmaakmiddelen en medicijnen op een veilige (en liefst zo hoog mogelijke) plaats. Zorg dat je kleintje niet bij de oven en de fornuisknoppen kan. En laat je kind tenslotte nooit alleen achter in (de buurt van) een bad.

De beste raad die we je kunnen geven om ongelukken te voorkomen: zorg dat iemand je kleintje steeds in het oog houdt. Want een ongeluk is snel gebeurd, maar kun je ook snel voorkomen als je er je hoofd en vooral je ogen bijhoudt. Vraag voor alle speciale sloten en andere aanpassingen extra raad in de betere babywinkel.

(kc)

 

Share.