Kamer met hoog plafond? Zo decoreer je ze het best!

Share.

Een woning met van die hoge plafonds, zoals we die kennen uit bijvoorbeeld van die statige herenhuizen: prachtig om te zien. Ze geven meteen een gevoel van ruimte. Maar hoe pak je de inrichting van zo een ruimte het best aan? Pas de volgende tips toe en laat je creativiteit de rest doen!

Regel van derden

Net zoals bij een schilderij, tekening of fotografie kan je ook voor de inrichting de regel van derden toepassen. Met deze compositieregel deel je de muur visueel gezien in drie delen op, waarbij elk deel op een eigen manier zal ingevuld worden. Het onderste deel kan je bijvoorbeeld voorzien van een lambrisering of meubelstukken, het middenstuk zou je kunnen verven of er een schilderij hangen en het bovenste deel gewoon laten voor wat het is.

Verlichting

Een goede verlichting is belangrijk in elke ruimte. Verlichting bepaalt voor een groot stuk de sfeer in de kamer. Specifiek bij ruimtes met hoge plafonds kan je werken met mooie, grote kroonluchters. Ze ogen niet alleen elegant, je kan er de ruimte ook op een subtiele manier mee indelen. Drie kroonluchters in de woonkamer kunnen de ruimte opsplitsen in een zithoek, eethoek en de keuken.

Fotokaders en schilderijen

Bij hoge plafonds is kunst eigenlijk geen optie maar een must. Ze zorgen voor extra cachet en dynamiek in de ruimte. Wens je het eerder rustig te houden, hang dan alles op ooghoogte. Wil je de hoogte juiste in de verf zetten, gebruik dan de volledige muur. Om het nog speelser te maken, hang  je verschillende soorten frames of kaders op verschillende hoogtes op.

Accentueer een muur

Kleur werkt altijd om een hoogte te benadrukken en bepaalt net als verlichting de sfeer in de ruimte. Door één muur in een opvallende kleur te schilderen, zorg je meteen voor een pak persoonlijkheid. Om te voorkomen dat het te druk wordt, doe je dit best maar met één muur.

Gordijnen

Om een ruimte met een hoog plafond niet te kil te laten overkomen, kan je werken met kamerhoge overgordijnen. Gordijnen zorgen meteen voor een huiselijk en knus gevoel. Witte gordijnen brengen een fris briesje door het huis, rood geeft dan weer energie. Een donkere kleur maakt het allemaal wat intiemer en zal de kamer minder groot doen aanvoelen.

Zichtbare houten balken

De houten balken zullen er ook voor zorgen dat de ruimte minder groot aanvoelt maar het geheel ook een stuk minder strak en koud doen aanvoelen. Het kan een bestaande constructie zijn, maar ze kan net zo goed worden nagemaakt om zo een rustiek effect te bekomen. Zo’n plafond kan perfect in combinatie met een modern interieur.

Wat je beter kan vermijden

Plaats niet te veel kleine objecten zoals accessoires, kleine fotokaders et cetera. Ze zullen de ruimte snel een rommelige indruk geven. Je kan beter kiezen voor grotere objecten en schilderijen kan je best op ooghoogte hangen. In het “derde vak” kan je bijvoorbeeld een mooie wandklok hangen.

Auteur: HS – Foto’s: UltralinxPursuitist, Design is mineDesde my ventana,  Home Adore, The Wow Style, Refinery 29

 

Share.

Leave A Reply