Valt er iets te verdienen met je woonlening?

Share.

Dat geld lenen ook geld kost, staat als een huis. Nog tot eind 2019 zorgde de woonbonus voor een aardig fiscaal voordeel op de woonlening. Die wordt vanaf 2020 afgeschaft. Wat nu?

Wat is je fiscaal voordeel vanaf 01/01/2020?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Wie vanaf het nieuwe jaar tekent voor een hypothecaire lening, kan genieten van een nieuw voordeel. Het Vlaamse Gewest voorziet een daling van de registratierechten (ook wel verkooprechten genoemd, de belasting op de aankoop van je woning) van 7 % naar 6 % voor de aankoop van de enige eigen woning.

Wie binnen de 5 jaar daarenboven een ingrijpende renovatie doet om die woning energiezuinig te maken, kan rekenen op een extra daling van 1 %. Je moet dit wel kunnen aantonen aan de hand van een EPC-attest.

En als je voor nieuwbouw gaat?

Ga je voor een nieuwbouwwoning, dan zit er voor jou geen voordeel in dit nieuwe systeem. Je betaalt immers geen registratierechten maar wel een btw-percentage van 21 %. Dan was je vroeger beter af met de woonbonus, want die gold ook voor nieuwbouw.

Wat met de woonbonus?

De woonbonus was een echte plus. Hiermee kende het Vlaamse Gewest jaarlijks een belastingvoordeel toe voor je hypotheeklening. Voor alleenstaanden kon dit bijvoorbeeld een voordeel opleveren tot wel 20.000 euro over een periode van 25 jaar, voor koppels was dit het dubbele. Mooi, toch? Vanaf 01/01/2020 is het einde verhaal voor dit mooie extraatje.

 

Wie geniet er nog van de woonbonus?

Al wie z’n woonlening én notariële akte voor de aankoop, bouw of renovatie van z’n eigen woning rond kreeg voor eind 2019, heeft nog een woonbonus in de pocket. Maar hoe zit het als er iets wijzigt aan je lening of als je in de tussentijd een ander droomhuis vindt? Ben je dan je woonbonus kwijt?

  • Wat als je je lening wilt herfinancieren?

Dalen de rentevoeten, dan kan je ervoor kiezen om je woonlening te herfinancieren zodat je maandelijks minder moet aflossen. In dat geval geldt niet de startdatum van je herfinanciering maar naar de datum van je initiële krediet om je woonbonus te behouden.

  • Wat als je een deel van je terugbetaalde krediet opnieuw wilt lenen?

Wil je vanaf 2020 een gedeelte van het reeds terugbetaalde geld van je lening opnieuw opnemen, dan geldt dit als een nieuw krediet en valt dit niet onder de woonbonus.

  • Wat als je je lening overzet voor de aankoop van een nieuwe woning?

Je bezit al een woning van voor eind 2019, maar vind een nieuwe na 01/01/2020. Dan kan je door middel van een pandwissel, hypotheekruil of hypotheekoverdracht je huidige hypotheek overzetten op je nieuwe woning en zo verder aflossen. Ook dan behoud je onder bepaalde voorwaarden je woonbonus.

Elk voordeel heeft z’n nadeel

We hoeven er niet om te liegen, de afschaffing van de woonbonus is een serieuze streep door de rekening voor al wie vanaf 2020 een hypothecaire lening wilt aangaan. Het verschil tussen het jarenlange belastingvoordeel en de eenmalige winst van de geringe daling van de registratierechten is huizenhoog. Behoor je tot de gelukkigen met woonbonus en wil je in de toekomst iets wijzigen aan je huidige lening? Dan loont het zeker de moeite om na te gaan hoe en of je die mooie troef kan behouden.

Bronnen: Notaris.be, Livios, test-aankoop, axabank en belastingen.vlaanderen.be

Share.

Leave A Reply