Houd je kamerplanten levend in de winter dankzij deze 6 tips

Share.

De winter is een dodelijk seizoen voor je kamerplanten. Door minder licht, temperatuurschommelingen en droge lucht kunnen je planten hun opfleurend effect verliezen. Tijd om je winterroutine wat aan te passen en de plantenfluisteraar in je naar boven te halen. Met deze 6 tips helpen wij jou en je planten om te overleven tot de lente.

1. Minder water

Hoewel de hoeveelheid water afhangt van de soort, houden planten in het algemeen het water beter vast in de winter. Daarom kan je ze beter wat minder water geven tijdens deze periode. Hou er ook rekening mee dat een plant die dichter bij een verwarming staat wel wat meer water nodig heeft.

Panikeer daarom niet wanneer je eens vergeet je planten water te geven. Een licht uitgedroogde bodem kan wel eens goed zijn om ervoor te zorgen dat er geen rotting van de wortels optreedt. De bovenste 5 centimeter mag zeker droog aanvoelen, dat wil zeggen dat je gerust 2 weken tot een maand mag wachten tot je je planten opnieuw water geeft.

Citrusplanten en bamboe hebben wel wat extra aandacht nodig. Aangezien citrusplanten vruchten dragen tijdens deze periode is het belangrijk om hier wel de grond vochtig te houden, anders zouden de vruchten wel eens kunnen afvallen.

Orchideeën geven zelf aan wanneer ze meer water nodig hebben. Wanneer de groene wortels een grijze kleur krijgen is het tijd om ze eventjes in een emmertje water te zetten.

Cactussen en vetplantjes daarentegen hebben in principe geen extra water nodig tijdens de wintermaanden.

2. Zoek het licht

Dat er in de winter minder licht beschikbaar is hoeven we je niet te vertellen. Maar vergeet je planten niet ietsjes dichter bij het raam te plaatsen zodat ze toch wat UV-straling kunnen opdoen. Misschien is het nu ook even tijd om je ramen te wassen? Zo gaat er geen enkel sprankeltje zonlicht verloren. Wanneer je je plant water geeft draai je ze ook best telkens een kwartslag, zo groeit je plant mooi rechtop.

3. Neem je plant mee de douche in

Samenhangend met de tip hierboven is het moeilijk voor planten om zonlicht op te nemen wanneer er een laagje stof op de bladeren hangt. Neem je planten mee de douche in en spoel ze even af met koud water. Merk je dat het stof toch blijft plakken? Gebruik dan gerust een vochtige doek. Gebruik een zachte hand, want de blaadjes zijn kwetsbaar.

4. Weg van warmtebronnen

Iedereen heeft het graag warm in de winter. De verwarming wordt snel warmer gezet wanneer we thuiskomen. Maar planten die te dicht bij de verwarming staan, zijn vaak minder blij met deze droge en warme lucht. De hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de bladeren of de wortels van je plant uitdrogen. Best houdt de kamer een constante temperatuur aan.

Hef af en toe je pot eens op om aan te voelen of er nog voldoende water in zit. Hoe zwaarder de pot, hoe meer verzadigd met water. Een lichte pot is een indicator dat je toch best even wat water bijgeeft. Een luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat je planten minder snel uitdrogen zonder ze te verdrinken. Vooral orchideeën, varens en bromelia’s zullen meer luchtvochtigheid waarderen.

5. Allemaal beestjes

Kamerplanten zijn gevoeliger aan ongedierte en wanneer ze hier slachtoffer van zijn is het belangrijk snel en efficient te werk te gaan. Isoleer de getroffen plant zeker op een plek ver van je andere planten. Omdat er geen spinnen en vogels zijn binnenshuis om het ongedierte zoals bladluizen etc op te peuzelen, is het soms moeilijk om je plant nog te redden.

6. Verpotten of niet?

Er zijn 2 tekenen wanneer verpotten nodig is: wanneer je plant geler wordt of wanneer je pot niet genoeg water kan vasthouden. Wanneer de wortels zoveel plaats innemen dat je niet voldoende potgrond hebt om water vast te houden, is het tijd om een grotere pot aan te schaffen. In de lente groeien de wortels namelijk nog meer, dus je kan maar beter voorbereid zijn! Trek de plant voorzichtig uit de pot met een draaibeweging, maak de wortels los en steek ze in een grotere bak met verse potgrond.

 

bron: Houzz.com, groenvanbijons.be

 

Share.