Hoe veilig is jouw smart home? Tips om hacking te voorkomen

Share.

Onze huizen en appartementen worden steeds digitaler. Thermostaten die je via je smartphone kan bedienen, een geluidsinstallatie doorheen alle kamers, een camera- of alarmsysteem, geconnecteerde lichtschakelaars en allerhande intelligente sensoren die jou het leven binnenshuis makkelijker kunnen maken.

De technologie evolueert sneller dan wij kunnen volgen en we springen maar al te graag op de kar van alles dat ons leven makkelijker maakt of ons op de één of andere manier doet besparen op onze verbruiksfacturen. Maar hoe veilig is zulke apparatuur en wat doen ze met onze data? Hoe zit het met onze privacy als ons huis alles weet over ons? We zochten het voor je uit.

Slimme sensoren

droomt er niet van… Je wordt op je smartphone gewaarschuwd als er een koerier aan de deur staat met een pakje, thermostaten die je via je smartphone kan bedienen, een geluidsinstallatie doorheen alle kamers, een camera- of alarmsysteem, geconnecteerde lichtschakelaars en allerhande intelligente sensoren die jou het leven binnenshuis makkelijker kunnen maken. Wat een luxe!

Deze ‘gemaksoplossingen’ zorgen enerzijds voor meer comfort voor de bewoner, maar bij ouderen en hulpbehoevenden zorgen ze ervoor dat ze langer zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Met één druk op de knop laat je je verpleging binnen, zonder uit je stoel te moeten komen. Een sensor verwittigt vanzelf je familieleden als je ’s ochtends niet voor een bepaald uur uit je slaapkamer gekomen bent, of als je horloge een val detecteert. Die extra laag veiligheid biedt niet alleen gemak, maar ook gemoedsrust

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door mid.mando (@mid.mando)

Safety first

Zomaar tientallen apparaten in je huis aansluiten op je WIFI-netwerk is natuurlijk niet zonder risico’s. Je kan gelukkig zelf alvast wat maatregelen nemen om je router en je daaraan gekoppelde systemen zo goed mogelijk te beveiligen.

  1. Personaliseer je WIFI routernaam (ga voor iets onopvallends, niet ‘WIFI VAN DE FAMILIE DIERCKX’) en kies een moeilijk te ontcijferen wachtwoord. De wachtwoorden en standaard gebruikersnamen van een slim apparaat zijn vaak direct te vinden op het internet. Verander daarom deze wachtwoorden meteen door een sterk wachtwoord voordat je het product gebruikt.
  2. Maak een apart, beveiligd gastnetwerk op je WIFIsysteem. Zo kunnen bezoekers op het internet surfen zonder dat ze toegang krijgen tot jouw apparaten.
  3. Kies voor apparatuur van gereputeerde merken die gebruik maken van versleutelde of gecodeerde verbindingen, en niet van goedkope, onbekende online shops in bijvoorbeeld China.
  4. Voer regelmatig software-updates, ze zijn er voor je eigen bestwil, ze zorgen ze ervoor dat het slimme apparaat altijd up-to-date is om eventuele gaten in de beveiliging te dichten. Bouw ook meerdere lagen beveiliging in: denk aan een extra code die naar jouw gsmnummer wordt gestuurd als een nieuw apparaat toegang krijgt tot het netwerk.
Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door mid.mando (@mid.mando)

Verzekering

Veel smarthome-producten maken verbinding met een server van het bedrijf dat de producten maakt. Dat doen ze om gegevens op te slaan of updates door te sturen. Slimme camera’s bijvoorbeeld, slaan soms de videobeelden op in hun eigen servers. Check dus goed of deze gegevens beveiligd worden opgeslagen, wie er toegang tot heeft, en hoe lang ze beschikbaar blijven. Misschien heb je ze zelf ooit nodig voor je verzekering, als er in je huis wordt ingebroken bijvoorbeeld. Maar ga zeker na of het belangrijk is om in elke slaapkamer, badkamer,… een camera te hangen. Je wilt niet dat je beelden ergens opduiken zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Zet het product daarom ook altijd uit als deze niet gebruikt wordt.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door pin_tech (@pin_tech)

Wist je trouwens dat je verzekeringspremie gunstig kan beïnvloed worden door je smarthome-investeringen? Hoe veiliger je huis is, en hoe meer detectoren in je systeem bijvoorbeeld alarm slaan bij mogelijke brand, hoe lager je brandverzekeringspremie zal zijn. Bespreek dit dus zeker met je makelaar!

Welke smarthome snufjes heb jij al een plekje gegeven in je woning?

 

Bron: smarthomemagazine.nl

Auteur: MP

Share.