Zwemmen naar het MAS “Een oase van rust”

Share.

Dieter Vander Velpen Architects ontwierp een magnifieke loft die een ode vormt aan het goede leven, Belgisch vakmanschap en hedendaagse Belgische kunst. Ondernemer Eric Van Tilburg en zijn echtgenote Anne verhuisden vorige zomer van Kapellen naar hun gloednieuwe luxepenthouse op het Antwerpse Eilandje. Blikvanger van de loft is de infinity pool waarin je dankzij de jetstream eindeloos kunt blijven zwemmen naar het MAS aan de overkant van de kaai.

“We woonden tot vorig jaar in Kapellen”, vertelt Eric Van Tilburg. “In een ruime villa met een groot stuk grond en dus veel onderhoud. We zijn op een leeftijd dat je begint na te denken: zullen we het onderhoud uitbesteden of zullen we verhuizen? Het werd dat laatste. Onze keuze viel op ‘t Eilandje. Een levendige buurt vlakbij het hart van Antwerpen, dicht bij ons schildersbedrijf Indico Painting, met restaurantjes en cultuur op wandelafstand. Elk weekend is er hier wel iets te doen.”

Via aannemer Villabouw Sels kwam Eric in contact met architect Dieter Vander Velpen, een jong bureau – opgericht in 2013 – dat op amper enkele jaren een sterke reputatie opbouwde in architectuur en binnenhuisdesign voor high-end residentiële projecten, en daarnaast ook knap werk verricht in kantoren, restaurants en retail.

Altijd vakantie

De briefing aan de architect was eenvoudig: ontwerp een woning met een instant vakantiegevoel. Net als in het betere boetiekhotel valt op hoe alles in het appartement perfect op elkaar is afgestemd: de designverlichting van kreon, het marmer van Il Granito, het meubilair, de kunst van jonge Belgische kunstenaars. “Anne en ik houden van mooie dingen, maar het is niet altijd evident om er zelf een mooi geheel van te maken”, blikt Eric terug. Vandaar dat het koppel koos voor een tabula rasa. Vanuit Kapellen kwamen alleen de kleren van Eric en Anne mee. Alle andere objecten in het penthouse zijn perfect gemixt en gematcht door architect Dieter Vander Velpen en lighting designer Karolien van Hollebeke van Moon Lighting, steeds in nauwe samenspraak met de bouwheren.

Dieter Vander Velpen vertrok van een cascopand op de twee bovenverdiepingen van een nieuwbouw. Het vakantiegevoel vertaalde hij naar een Mediterrane sfeer, strak maar natuurlijk, met een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. In dat laatste speelt de travertijn de hoofdrol, de kalksteen die het keukeneiland bedekt en doorloopt over de vloer en het terras tot op de bekleding van het zwembad. De andere bepalende factor is hout. In het keukengedeelte zitten alle apparaten verstopt achter grote muurkasten in walnotenhout die perfect overlopen in de op maat gemaakte gashaard van Bosmans.

Subliem licht

Voor de verlichting koos Karolien van Hollebeke bijna exclusief voor armaturen van het Belgische kreon, ook internationaal de referentie in designarmaturen voor strakke en hedendaagse bouwprojecten. Karolien dacht al in een vroege fase van het ontwerp mee over het lichtontwerp en kon de armaturen perfect integreren in de visie van de architect. “Ik wilde een oase van rust creëren”, zegt ze. “Dat deed ik door voor de plaatsing van de armaturen in de eerste plaats de belijning van het grondplan te volgen. Het licht draagt bij aan de warme sfeer in de loft, zonder echt prominent aanwezig te zijn.”

De kreon cana-verlichtingsprofielen keren vaak terug in het lichtplan. De inbouwversie bestaat zowel in wit als in zwart. In het wit geeft cana diepte aan plafonds, in het zwart vormt het een scheidingslijn. In de profielen kunnen tal van kreon-armaturen worden geplaatst, afhankelijk van de wensen van de bouwheer en de functie van de ruimte. Met een druk op de knop (of op de smartphone) kan je kiezen uit verschillende moods die je desgewenst zelf kunt programmeren, aangepast aan het moment van de dag of de nacht.

Nooit meer maaien

De glazen wand tussen leefruimte en terras schuift helemaal open, binnen wordt buiten en omgekeerd. Het eerste wat opvalt, naast het redelijk indrukwekkende zicht op het MAS, is de groene wand boven het zwembad. Een ontwerp van Jeroen van Haudenhuyse van Hof van Jeroen. De bouwheer wou geen gazon meer maaien en heeft ook naar deze planten in principe geen omkijken meer. Tuin- en landschapsarchitect Van Haudenhuyse liet de sensoren van de plantenmuur vanop afstand monitoren, zodat met een besturing vanuit een externe controlekamer, voeding en water worden toegevoegd.

Multifunctioneel

Hoe ruim de loft ook is, in een stedelijke context is de ruimte niet onbeperkt en dus had de architect oog voor multifunctionaliteit. Zo dubbelt het thuiskantoor als bibliotheek en home cinema. Uitgekiende lichteffecten zorgen voor een verandering van sfeer van werkdag naar avondlounge.

Het geluid komt uit onzichtbare speakers – Dieter Vander Velpen is een meester in het wegwerken van storende elementen. Vandaar de keuze voor de uiterst discrete en smaakvolle stopcontacten en lichtschakelaars van het Belgische Basalte. Alle kasten en laden zijn greeploos en openen met een zachte druk. Ook de airco is maximaal weggewerkt in het woongedeelte.

Blikvangers in het bureau zijn het bureau en de mechanische lichtdimming. Het bureau is een ontwerp van Vander Velpen in poedergelakt staal en – opnieuw – walnoot. De met groene stof beklede muur zorgt voor een homecinema-effect, dat nog wordt versterkt door cirkelvormige uitsparingen in de wand die openen en sluiten om meer of minder gedempt kunstlicht door te laten.

Meditatieruimte

We dalen de trap af van de vierde verdieping, waar zich de leefruimte, het kantoor/huisbioscoop en het zwembad bevinden, naar de derde verdieping. De nachthal in zacht wit is zo zen als een meditatieruimte. Er gaat rust uit van de lange, brede planken van het wit gezeept parket en de plafondhoge wandkasten en deuren uitgevoerd in wit met een zwart stalen randje. Een kunstwerk van de Belgische Arno Declerq draagt nog bij tot de mediatieve sfeer. De witte borstelverf in combinatie met een lambrisering van de recent ontwikkelde Island-techniek waarmee de hele nachtruimte is uitgevoerd, is een exclusiviteit van Indico Painting, het high-end schildersbedrijf waar bouwheer Eric Van Tilburg managing director van is.

Vanuit de nachthal heb je toegang tot de fitnessruimte, een logeerkamer en een ruime master bedroom met dressing en aanpalende badkamer, waar de travertijn van Il Granito opnieuw een hoofdrol opneemt. Hier is het prettig wakker worden met de indirecte verlichting, alweer van kreon.

Architecturale visie

Hoe komt zo’n bijzonder project tot stand? Architect Dieter Vander Velpen toont de eerste renderings van het project op zijn tablet. Ze vertonen een verbluffende gelijkenis met het afgewerkte project, alleen een paar details en kleuren zijn in de loop van het ontwerpproces bijgesteld. “Het begint met goed luisteren en uitzoeken wat de bouwheer precies wil”, zegt Dieter. “Hoe leeft de bouwheer, wat vindt hij mooi? Hier hadden we de luxe dat we van een wit blad begonnen. De cascoloft met hoge plafonds gaf ons bovendien de mogelijkheid om alles mooi weg te werken. Ik geloof niet erg in het werken met schetsen die steeds verder worden uitgewerkt. Wij nemen graag de tijd om de wensen van de bouwheer zo perfect mogelijk te vertalen in een uitgewerkt, supergedetailleerd ontwerp. Dat zit meestal van de eerste keer helemaal goed. En het helpt ook om aan de vakmannen – vaak mensen waarmee we op de lange termijn samenwerken – haarfijn duidelijk te maken hoe alles er precies uit moet zien en zo fouten en misverstanden te vermijden.”

Share.