3 redenen waarom je beter even wacht met renoveren

Share.

Je hebt een huisje of appartementje gekocht en je wil meteen een paar muren neerhalen of die keuken vervangen? We weten het, dan is de drang allicht groot. Je hebt je nieuwe woonst tegen een prikje gekocht. Een stuk goedkoper allicht, dankzij de markttendens om nieuwbouw en instapklare woningen te kopen. Een bijkomend voordeel is dat je het huis of appartement volledig naar je hand kan zetten.

Maar misschien wacht je toch nog beter even. Niet met die verlichting of het herstellen van een aantal leidingen, natuurlijk. Maar als het gaat om het herontwerpen, uitbreiden of andere grote renovatiewerken, zijn er drie goede redenen om er pas aan te beginnen als je al een tijdje in het huis of appartement gewoond hebt.

1. Je kan nog altijd van gedachten veranderen

Dus je hebt een duidelijk zicht op wat je allemaal wil veranderen? Kan wel zijn, maar dat is gebaseerd op de toestand van de woning en jouw prioriteiten op het moment dat je koopt. Het is echter pas op het moment dat je er echt woont, dat je juist kan inschatten hoe je de woonst gebruikt, wat voor je werkt en wat niet. Deze dagelijkse ervaringen helpen je mee te bepalen wat voor jou essentieel is om op je gemak te zijn in je woonst. En dat kan danig verschillen van je verwachtingen vooraf.

Woning renoveren 1

2. Geef jezelf wat rust nadat je gekocht hebt

Kopen is een belangrijke stap in je leven. Een groot project, dat een grotere verandering in je leven en je gewoontes teweegbrengt. Om over je financiële situatie nog maar te zwijgen. Hoe lang ben jij op zoek geweest naar je droomhuis of -appartement? Maanden aan een stuk? En hoeveel tijd heb je er in die periode ingestoken?

Gun jezelf dus even tijd om te bekomen. Want een renovatie, dat is opnieuw een groot en stresserend project met vele beslissingen en veel factoren (en aannemers!) om rekening mee te houden.

Woning renoveren 2

3. Je hebt tijd nodig om te plannen

Hoe klein ook, een renovatie zou altijd zorgvuldig gepland moeten zijn. Dat betekent ook spreken met meerdere architecten, aannemers en ontwerpers. Je wil immers ook het advies van professionals over jouw ideeën en mogelijkheden.

Dit neemt tijd in beslag. En een uurtje met een goede aannemer kan problemen en mogelijkheden blootleggen waar je nog niet aan gedacht had. De wasmachine van de garage naar de bovenverdieping verplaatsen, bijvoorbeeld. Kost nu misschien wat meer, maar bespaart je tijd en geld op termijn.

Aan de andere kant weten we het: dergelijke professionals kosten geld. En je wil misschien niet in een bouwwerf wonen. Vandaar dat het aantrekkelijk is om voor de korte pijn te kiezen, en alles in één keer willen doen. Maar denk er toch nog maar even over na. Renoveren kost ook geld, dus plan je de grote werken beter zorgvuldig in.

Woning renoveren 3

Voel je dus vooral niet verplicht om meteen alles gedaan te krijgen. Leef er eerst een half jaar tot een jaar in. Doe een testritje met je nieuwe woonst. En wees niet verbaasd dat je perspectief en prioriteiten veranderen eens je gesetteld bent.

 

Share.