IN BEELD: Historische kerk wordt moderne villa!

Share.

Kerken die stilaan leeglopen? Het is niet alleen bij ons een probleem, ook in Australië kennen ze er wat van. Alleen gaan ze er daar op een ongelooflijk inventieve manier mee om. Wat anders te zeggen van deze kerk die werd omgebouwd tot een unieke droomwoning?

Deze ‘Church House’ combineert immers perfect het historische erfgoed van een kerk gebouwd in 1924, met het moderne van een luxueuze woning. En daarbij werd ook rekening gehouden met ecologisch verantwoorde klimatisatie: zonnepanelen wekken energie op om het huis op te warmen wanneer nodig, maar ook de airco aan te sturen tijdens die zwoele Australische zomers. Slimme schaduwelementen zorgen voor de rest van de verkoeling.

Het huis telt twee verdiepingen en ligt op een heuvel, wat zorgt voor een adembenemend uitzicht op de stad Brisbane en de omliggende natuur dankzij grote glazen ramen die doen denken aan… een kerk. Die natuur vinden we trouwens ook terug in het materiaal en de landschapsarchitectuur die werden gebruikt: subtropische elementen vormen een succesvol huwelijk tussen bouw en natuur.

Ook de vroegere grootsheid van de kerkfunctie vinden we terug in de robuuste materialen, die zorgen voor een natuurlijke balans tussen oud en nieuw. De kerk zelf werd daarbij omgebouwd tot een luxueuze ontspanningsruimte. Inclusief bar, grote eettafel, gezellige zithoek en pooltafel om je kunstjes op te tonen.

Het resultaat? Een uniek familiehuis, perfect op maat van de actieve levensstijl van haar bewoners door de ontspanningsruimte, de grote tuin, het zwembad, basket- en tennisterrein en de omliggende natuur waarin de bewoners zich kunnen uitleven. Kijk trouwens zeker ook even naar hoe holtes en bruggen gebruikt worden om interactie en sociale verbindingen te stimuleren tussen o.a. de leefruimtes en de slaapkamers, én tegelijkertijd afgebakende zones te creëren waar de bewoners zich in alle privacy kunnen terugtrekken.

Vind jij in de foto’s alle andere designelementen terug die doorheen de rest van de woning werden geïntegreerd? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Bron: Archdaily

Share.