VOOR & NA: ongelooflijke renovatie van een verwaarloosd huis

Share.

Een huis kopen op een veiling voor 5.000 euro. Het lijkt voor velen van ons werkelijk hallucinant. En toch is het net dat wat interieurarchitecte Laura Breisch deed. Ze won de woning op de veiling en knapte het op een indrukwekkende manier op, al was het niet zonder slag of stoot.

Stap 1: wat voorafging

Laura zocht in het Amerikaanse Detroit lange tijd naar woningen, tot haar oog viel op een huisje met een typische Amerikaanse opstap naar de deur. De interieurarchitecte werd meteen verliefd op het huis. Haar bod van 5.000 Amerikaanse dollars (omgerekend 4.608 euro) bleek voldoende te zijn om het huis dat al 30 jaar onbewoond was, in de wacht te slepen.

Stap 2: het besef

Enkele dagen na het winnende bod, bezocht ze voor het eerst als eigenaar de woning. Wat ze daar toen zag was onbeschrijfelijk. “Ik zag heel wat beschadigd pleisterwerk, kapotte of ontbrekende leidingen en verwarming, en zelfs resten van de vorige eigenaar in de woning. Als je weet dat het huis dertig jaar leeg stond, echt indrukwekkend. Daarnaast was er een stuk bijgebouwd dat er niet mocht staan en op punt stond om in te storten. Ten slotte was er zelfs een garage met asresten van een brand.”

Sterker nog, even later ontdekte ze dat de woning op de lijst stond om gesloopt te worden. Na heel wat telefoontjes kon dat gelukkig vermeden worden, waarna ze de renovatiewerken kon aanvatten. De eerste stap? “Een deur met een deftig slot, want de eerste keren moest ik zelfs door het raam klimmen om binnen te kunnen”, doet Bresch haar verhaal.

Stap 3: de renovatie

Met goede moed beginnen aan een verbouwing, dat kan iedereen. Maar een verbouwing overleven zoals deze vergt veel doorzettingsvermogen. De badkamer was een puinhoop toen ze aankwam, maar toch was Laura onder de indruk van de tegels. Te hard beschadigd was echter het verdict. In de plek kwamen donkere tegels met vloerverwarming, gecombineerd met lichtkleurige muren. De interieurarchitecte wilde het daarnaast simpel houden en koos bewust voor een hangtoilet en een douche zonder gordijn.

De tijdloze, gezellige, maar toch moderne stijl die ze wilde creëren in de badkamer, trok ze door naar de woonkamer en de keuken. Zo maakte ze samen met haar team extra ramen bij om zoveel mogelijk daglicht binnen te krijgen. Aan de muur probeerde ze meerdere stijlen te combineren. Zo vind je een leuk motief aan de ene muur, een witte muur elders en een bakstenen herinnering aan vroeger gewoon door elkaar.

Ten slotte vond ze nog een ruimte waarin ze een droom van haar wilde realiseren. Een eigen oase van rust met een bibliotheek in huis. Daar koos ze voor een groenige tint met hout aan de muur, veel ornamenten, een vintage piano en typische lederen relaxzetels. Kortom, een oude woning erg modern opknappen met een dikke, vette knipoog naar de leeftijd van de woning. Mission accomplished!

Een gigantische verbouwing levert uiteindelijk een ontzettend gezellige woning op, maar zou jij ook een vervallen huis helemaal willen renoveren?

Bron: MakingHomeInteriors

Share.

Leave A Reply