Hoe overleef je een verbouwing?

Share.

Iedereen die al eens gebouwd of verbouwd heeft, zal het er over eens zijn dat dit toch wel een ingrijpende periode is. Het geduld kan op raken en de gemoederen kunnen oplaaien. Een budget dat aan het slinken is, terwijl er nog zoveel kosten zijn… Niet leuk. Maar een strak plan kan al heel wat soelaas bieden.

Met een goed plan kan je de zaken beter inschatten en krijg je overzicht. Hierdoor merk je ook bepaalde dingen op die je anders misschien zou vergeten of geen rekening mee zou houden.

Bouwen of verbouwen kan leuk zijn, maar er zijn zeker en vast momenten dat het eventjes niet mee zit. De planning loopt uit, dingen gaan niet zoals verwacht, je moet misschien tijdelijk verhuizen,… Bedenk en regel daarom op voorhand al wat je zal doen in zo’n situatie. Ga je een nieuwe keuken plaatsen, dan weet je op voorhand dat koken gedurende die periode moeilijker zal worden. Maar niet onmogelijk. Een microgolfoven kan je overal aansluiten. Koken op een kampeervuurtje lukt ook. En die afwas kan net zo goed in de badkamer gedaan worden.

Een goed plan gaat niet zonder een goede organisatie. Zoek een manier die voor jou werkt om de afspraken met aannemers en het papierwerk bij te houden. Vandaag de dag zijn er tal van manieren om dat te doen. Je afspraken in je smartphone zetten, of gewoon “ouderwets” in een zakagenda noteren. Het maakt niet uit. Het kost misschien iets meer tijd, maar het neemt veel stress weg en voorkomt dat je moet zoeken naar dat ene belangrijke telefoonnummer of het tijdstip van een afspraak.

Probeer de opgestelde planning vervolgens zo goed mogelijk aan te houden. Het is wel zo dat afspraken kunnen uitlopen of materiaal kan te laat aangeleverd worden. Je bouwt met andere woorden beter ook wat marge in. Nog een tip om de planning aan te houden, is vooruit denken. Je kan beter bepaalde zaken een tijd op voorhand klaarzetten, dan dat de verbouwing stilvalt omdat het materiaal er niet is. Dat laatste kost je tijd én geld.

Zelf de handen uit de mouwen steken, wordt heel vaak gedaan. Sommige mensen doen het omdat ze het graag doen, anderen om geld te besparen. Wat je drijfveer ook is: probeer het realistisch te houden. Zowel wat betreft je eigen capaciteiten als de tijd die je er aan kan spenderen. Wanneer je onder tijdsdruk moet werken, is de kans groter dat je fouten gaat maken of iets (te) snel zal afwerken met het gevolg dat je er later misschien spijt van zal hebben en het finaal opnieuw zal willen doen. Er is niets mis mee om wat hulp te vragen.

Zorg ervoor dat de mensen die meehelpen, niet in elkaars weg lopen. Bepaal op voorhand goed wat er moet gebeuren. Laat de mensen daarna ook gewoon hun werk doen. Niemand zal het leuk vinden om voortdurend op de vingers gekeken te worden. Kies een vast moment per dag uit om zaken te bespreken of vragen te stellen en laat daarna iedereen verder klussen.

Kiezen welke tegels je gaat nemen, hoe je keuken er zal gaan uitzien, de kleur van de muren… het zijn allemaal zaken die niet altijd eenvoudig zijn. Maar twijfel ook niet te lang. Volg je buikgevoel en vertrouw op de ervaring van experts. Lang twijfelen kost ook hier veel tijd en geld. Veel zaken kan je ook al kiezen of beslissen voor de werken écht van start gaan. Wie wacht tot op het laatste moment, loopt een groter risico om vertragingen op te lopen. Niet alles is immers uit voorraad leverbaar.

Ten slotte: bouwen of verbouwen moet je bekijken als een grote uitdaging. Je zal er veel uit leren. Niet alleen over bepaalde bouwtechnieken of andere technische zaken, maar ook over jezelf. Je zal ervaren dat je veel dingen niet volledig onder controle kan en/of zal hebben. Daar moet je mee leren omgaan maar die zaken maken je ook sterker en vindingrijker. Er kunnen altijd zaken fout lopen, maar later zal je er wél om kunnen lachen of heb je minstens een straf verhaal om te vertellen.

Bron: Decoist – © Foto’s Healthy Lifestyle Plus, The Thesis Whisperer, William Paid, Live in Katy Texas, Moving Tracker, Deck Helmet, RemodelWorks

Share.