Waarom beter een huis huren dan kopen?

Share.

Ga je een huis huren of kopen? Het is vaak een moeilijke beslissing waarover je goed moet nadenken. Aan beide opties zijn voor- en nadelen verbonden. Om deze keuze te vergemakkelijken, geven wij je een bondig overzicht van de voordelen van huren.

1. Huren = meer financiële zekerheid

Een groot voordeel van huren is de financiële zekerheid. Je betaalt maandelijks de huur en hoeft je verder niet druk te maken over onvoorziene onderhoudskosten. Deze kosten, vooral bij een groot onderhoud, kunnen hoog oplopen, maar hier hoef je je dus geen zorgen om te maken aangezien de meeste voor de rekening van de huisbaas zijn.

Verder zijn de extra kosten bij een huurwoning lager dan bij een eigen woning. Zo betaal je minder aan verzekeringen en belastingen. Het zijn geen monsterbedragen, maar ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. Huren is daarom ideaal voor mensen die nog geen stabiel inkomen hebben.

2. Huren = meer flexibiliteit

Een ander pluspunt aan huren is de flexibiliteit ervan. Als je wil verhuizen, zeg je de huur op en zoek je een andere woning. Dit kan heel snel gaan: binnen een paar weken kun je al in je nieuwe woning terecht.

Daarnaast is het ook veel goedkoper om van huis te wisselen als huurder dan als verkoper. Je moet immers overdrachtsbelasting en bijkomende kosten betalen als verkoper. Mensen met een eigen woning die spijt hebben van hun aankoop, zitten meer vast. Als je dus nog geen lange termijnvisie hebt over je woonsituatie, dan kan je beter kiezen om te huren.

3. Huren = meer financiële vrijheid

Een huis huren betekent ook dat je geen eigen vermogen in je woning moet stoppen. De maandelijkse lasten liggen lager dan wanneer je een huis zou kopen. Hierdoor kan je je geld aan andere dingen besteden. Als je bijvoorbeeld graag twee auto’s hebt of vaak op vakantie wil gaan, dan is het verstandiger om te gaan huren.

4. Huren = ideaal als relatietest

Hebben jullie zopas besloten om te gaan samenwonen? Een grote stap! Maar huren kan in de eerste fase een goede test zijn voor jullie relatie. Je leert elkaar kennen in dagdagelijkse situaties zoals het huishouden, de administratie, interieursmaak, … Zo kunnen jullie voorzichtig kijken of het echt een match made in heaven is. Kopen is meteen veel definitiever en lastiger als jullie het na een korte tijd terug zouden moeten verkopen.

Een huis huren of kopen blijft een moeilijke keuze en er zijn aan beide voor- en nadelen verbonden. Denk er dus goed over na en volg vooral ook een beetje je gevoel, zodat je een keuze maakt waar je volledig achter staat. Waarvoor zou jij kiezen?

Auteur: KCL

Share.

Leave A Reply