Een steenmarter in huis: wat kan je doen?

Share.

De meeste mensen hebben een dier in huis. Voor een hond, kat of vis kies je zelf; muizen, spinnen en muggen krijg je gratis op bezoek. Af en toe komt een grotere viervoeter langs: de steenmarter.

Geen paniek! Het is een vervelend beestje maar met een goed stappenplan krijg je hem vlot de deur uit.

Stap 1: opsporing

Er zijn drie manieren om een steenmarter in huis te herkennen:

  • Geur: het beestje heeft de gewoonte telkens op dezelfde plek uitwerpselen achter te laten; dat ruik of zie je na een tijdje duidelijk.
  • Sporen: hij is een goede klimmer en nestelt zich graag op zolder. Op een witte buitengevel kan je dus pootafdrukken zien. Onderweg knaagt hij in het rond, dus ook op die manier herken je hem.
  • Geluid: het dier kruipt rond met trage tred en trippelt niet door het huis zoals een muis.

Stap 2: afbakening territorium

Zoek op waar de steenmarter zich schuilhoudt. Meestal is dat je zolder, je kelder of in je spouwmuur. Het dier is vooral ’s nachts actief. Als je huisgenoten slapen hoor jij makkelijk waar hij zijn nest heeft.

Gevonden? Bepaal dan welke toegangsweg hij gebruikt.

Stap 3: maak het ongezellig

Voordat je je woning hermetisch afsluit, verjaag je de steenmarter. Als je het dier opsluit, richt hij nog meer schade aan. Maak de schuilplaats onaantrekkelijk: lawaai, fel licht en ultrasoon geluid doen het beestje huiveren.

Opgepast: de steenmarter is een beschermde diersoort: je mag hem dus niet doden!

Stap 4: sluit zijn toegang af

De steenmarter heeft genoeg aan vijf centimeter om binnen te dringen. Hij is een uitstekende klimmer en bezit scherpe tanden. Snoei overhangende takken en klimplanten, dicht openingen en breng gladde platen of schrikdraad op je gevel aan.

Weet je niet welke weg hij kiest, steek dan een papieren prop in elke opening. De volgende dag stel je vast welk prop verplaatst werd en sluit je die toegang.

Stap 5: hou hem buiten

Met eenvoudige ingrepen en kleine toestellen hou je het beestje buiten. Sterke geuren (geurverfrissers bijvoorbeeld) en fel licht (spaarlamp) kosten je amper wat. Een elektrisch toestel dat ultrasoon geluid produceert, heb je al vanaf 15 euro. Een spray met intense geur kost niet veel meer.

Heb je veel schade? Contacteer dan het Vlaams Minafonds; als je bewijst dat een steenmarter de schade aanrichtte, heb je recht op een vergoeding.

Share.

Leave A Reply