7 fouten die iedereen maakt tijdens het verven

Share.

Je woning schilderen. Het lijkt als een verplicht nummertje, maar toch heeft het een erg positieve bijklank. Wanneer je de muren of je plafond een nieuw kleurtje geeft, kan dat duiden op een nieuwe start. Van de bouw van een woning, tot een nieuw huurappartement of gewoon omdat je de woonkamer of slaapkamer in het nieuw wil steken. Alleen maar positieve dingen dus! En toch, tijdens het schilderen maken we -vaak uit enthousiasme- enkele schoonheidsfoutjes. Deze 7 lichten wij alvast voor je uit, zodat je zeker kan vermijden in de toekomst.

1. De ruimte nog kleiner maken

Terwijl wij er al geruime tijd op hameren dat je van elke donkere ruimte een heldere parel kan maken, zien we nog steeds te vaak dat sommige, reeds kleine, ruimtes op een verkeerde manier worden aangepakt. Je kan dus best onze tips om elke woning ruimer te doen lijken even lezen in dit artikel.

2. Een slechte voorbereiding

Ik denk dat dit een overbodige tip is, maar toch… De voorbereiding van je woning is het allerbelangrijkste voor je gaat schilderen. Van het opvullen van gaatjes, tot het afschuren en het afplakken van alles waar je maar geen verf op wil hebben.

Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een plafond precies schildert? Dat kan je hier vinden! En dat geldt ook voor een muur. 😉

3. Ondoordachte combinaties

Uiteraard zijn vele zaken -en tips- een kwestie van persoonlijke smaak. Waar de ene staat te springen van enthousiasme, loopt de andere liefst zo snel mogelijk weg. Ook in onderstaande foto’s is dat het geval. De ene gaat de combinatie rood-groen of geel-blauw best prima vinden? Anderen zullen dan weer geen fan zijn. Wil je graag een combinatie uitproberen, maar ben je niet zeker? Ga dan langs bij een kleuren- of verfspecialist die je kan voorzien van de nodige expertise.

4. Te veel textuur

Textuur op een muur, dat is vaak een goed idee, maar heel wat onder ons gaan er na een tijdje ook in overdrijven. Probeer dus een juiste balans te vinden tussen het aantal muren waar je wel een bepaalde textuur (zoals bijvoorbeeld overgeschilderde bakstenen), en de muren waar je dat best niet doet.

Foto: Pintur Arte

5. Schilderen met een spons

Ja hoor, je leest het goed. De manier van werken is niet anders dan die met een verfborstel. Je brengt eerst een grondlaag aan en na het drogen een eerste laag verf. Nadat het droog is, is het tijd om de spons erbij te nemen. Met een uitgewrongen spons -nog een beetje vochtig dus- verf je met een lichtere of donkere, maar gelijkaardige kleur dan de eerste laag, met onregelmatige bewegingen op de muur. Zo creëer je leuke patronen. Je bent wel nooit zeker dat je resultaat top zal zijn, dus ben je niet zeker, dan gebruik je de spons enkel om af te wassen.

Foto: Dal Sasso Matteo

6. Hevige kleuren

Wakker worden in een ruimte met een hevige, rode kleur, of koken in knalgeel. Dan ben je aan het eind van de dag stikkapot. Ook donkere kamers zijn alvast geen hulp voor vermoeide ogen of je goed humeur. Ook wanneer je nadien je woning wil verkopen, kunnen potentiële eigenaars misschien afhaken. Wil je toch felle kleuren in huis? Probeer het dan op één muur, die nog verder accentueert met bijvoorbeeld fotokaders met de leukste herinneringen.

Maar als je dan toch een kleur zoekt voor je woning, dan is het nog best oké om een kleur te kiezen met wat karakter. Veel leuker dan enkele saaie kleuren of een ouderwets interieur.

7. Te veel creativiteit

Is je partner, kennis of familielid een ware Picasso? Fijn voor hem of haar, maar je schildert best zelf je woning. ‘Creatieve verfspatten’, zogezegde ‘geweldige uitlopers’ of een abstracte tekening die zogezegd moet doorgaan als ‘kunstwerk’… Niet doen.

Daarnaast brengen heel wat mensen na het verven stickers aan op de muur. Enigszins jammer na al dat schilderwerk, want de meerwaarde is niet altijd even duidelijk, maar anderzijds is de tekening ook behoorlijk kinds voor een soms volwassen interieur. Let daar dus mee op als je toch per se stickers wilt. 😉

Welk ‘foutje’ vind jij het ergste wanneer je een woning zou schilderen?

Share.