5 verbeteringen voor het keukeneiland

Share.

In de meeste keukens is het doel van een keukeneiland niet meer dan extra werkruimte bieden in een kleine keuken of ruimte opvullen in een grote keuken. Op zich kan het best een praktisch meubelstuk zijn, maar er valt veel meer uit te halen dan we meestal denken.

Je zal er zeker en vast niets op tegen hebben om je keuken nog een stuk praktischer te maken dan ze nu al is? Is jouw keuken ook voorzien van zo’n keukeneiland? Dan moet je eens kijken naar de onderstaande voorbeelden. Zeker weten dat er een aantal zaken tussen staan die jij ook zou willen hebben.

Keukeneiland en tafel in een

Heb je een kleine keuken waar enkel ruimte is voor een kleine ontbijttafel? Dan heb je ook ruimte voor een keukeneiland! En neen, dat eiland moet niet in de plaats komen van die tafel. Met een meubelstuk/boekenkast voorzien van 4 wieltjes – allemaal te vinden in die bekende Zweedse meubelketen – kan je een keukeneiland maken dat je simpelweg onder de tafel uit kan rollen zodra je het nodig hebt. En mooi terug opbergen zonder dat het in de weg staat wanneer je klaar bent. Je kan hier een stappenplan terugvinden.

Geen stoelen in de weg

In een kleine keuken kunnen stoelen ook flink in de weg staan. Zorg ervoor dat je ze ergens kan onderschuiven of, zoals het voorbeeld op deze foto, kan wegklappen. Zo is er toch een mogelijkheid om bijvoorbeeld de kinderen te laten zitten in de keuken om huiswerk of een tekening te maken, terwijl jij achter de potten staat en ze af en toe wat kan begeleiden of luisteren naar de gebeurtenissen van de dag.

Uitschuifbare snijplank

Is het keukeneiland voorzien van schuiven? Dan kan je er misschien een snijplank in monteren! Helemaal praktisch wordt het wanneer er onder de snijplank ook nog eens een vuilbak kan voorzien worden. Gedaan met snijafval dat op de grond terecht komt en waardoor je om de haverklap de vloer kan opkuisen/dweilen.

Verborgen opbergruimte

Durf er misschien ook eens aan te denken om “verborgen” opbergruimte te voorzien in het werkblad van dat keukeneiland. Je moet tenslotte niet inboeten aan werkruimte aangezien je de opening perfect kan afdekken, maar je wint er wel praktische opbergruimte bij. Ideaal voor brood of andere zaken die niet in de koelkast moeten staan.

Handdoek binnen handbereik

Tenslotte nog een eenvoudige, maar zeker en vast praktische tip. De kans dat je de keukenhanddoek aan het handvat van de oven of een of andere keukenkast hangt is groot. Monteer een handdoekstang of -rekje aan het eiland. Zo krijgen die handdoeken ook een vaste plek en zijn ze misschien ook beter binnen handbereik wanneer je ze nodig hebt.

Ga je binnenkort aan de slag met het ontwerpen of renoveren van je keuken? Zorg er dan voor dat je deze 5 fouten vermijdt in je keukenontwerp!

Bron & foto’s: IKEA HackersHouse Beautiful, Homedit, Karma Stream

Share.