5 tips om je veranda koel te houden

Share.

Op warme dagen kan de veranda heel snel oververhitten. De zon krijgt immers vrij spel via de glazen wanden het glazen dak. Met enkele conceptuele maatregelen of een slimme materiaalkeuze kun je broeierige temperaturen in de veranda vermijden. Om het klimaat in de veranda echt succesvol te beheersen, komt het erop aan te vermijden dat de zon door het glas kan dringen. Dat kan op verschillende manieren:

1. Beperk het glasoppervlak

Vooral voor het verandadak is het aangewezen om het aandeel glas te beperken. Al zeker het glas waar de zon loodrecht op kan binnenvallen. Kies in plaats van een glazen dak voor een traditioneel plat dak met daarin koepels of een lichtstraat. Zo geniet je toch nog van zenitaal binnenvallend licht. Maar omdat het glasoppervlak beperkt is en de hellingsgraad anders is, heb je minder last van warmtestraling.

2. Zonwerende beglazing

Heeft de veranda weinig beglaasde wanden, dan geniet een glazen dak toch de voorkeur. Kies dan voor glas met een goede zonwerende factor.

3. Zonwering

Buitenzonwering is het meest efficiënt, ze houdt de zonnestralen tegen voordat ze door het glas kunnen dringen en de ruimte opwarmen. De fabrikanten van zonwering hebben zelfs speciale oplossingen voor de veranda ontwikkeld.

Foto: Woning te koop in Mechelen

4. Beplanting

Een variant op screens kan een bladverliezende beplanting zijn. In de zomer blokkeren de bladeren de zonnestralen, in de winter kunnen ze vrij in de veranda vallen.

5. Ventileren

Je kunt natuurlijk altijd ramen en deuren van de veranda open zetten wanneer de temperatuur hoog oploopt. Zorg dan voor voldoende ramen. Het meest doeltreffend is een raam in het dak van de veranda. Naast de natuurlijke aanpak kun je ook kiezen voor een ventilatiesysteem dat zorgt voor een mechanische afvoer van de warme lucht in de zomer of vochtige lucht in de winter.

Foto: Woning te koop in Aardooie

 

Hoofdfoto: woning te koop in Roeselare

Share.

Comments are closed.