Regenwater opvangen: dit zijn de voordelen!

Share.

In België krijgen we regelmatig te maken met regen: van miezer tot stortbuien. Maar al dat water hoeft niet persé een last te zijn. Beter nog, je kan er je voordeel uit halen!

Een eigen regenton

De favoriete neerslag van de Belg, regen. Wat dacht je van regenwater bewaren en recycleren? Regenwater verzamelen is gemakkelijk. Door een regenton onder je dakafvoer te plaatsen kan je al snel liters water verzamelen. Een regenton kan je al voor circa €60 kopen in je lokale doe-het-zelfzaak.

We geven je graag enkele tips:

  • Gebruik een filter tussen je afvoer en de regenton. Hierdoor voorkom je dat afval de ton opvult.
  • Koop een non-transparante ton. Door het gebrek aan licht in de ton kunnen er geen algen groeien. Hierdoor blijft je water langer vers en bruikbaar.
  • Leeg je regenton voor de winter. Ijs zet uit waardoor je regenton stuk kan vriezen.

Waarom regenwater verzamelen?

Een regenton installeren is dus niet zo heel moeilijk. Maar wat zijn de voordelen van die installatie?

  • Gratis water! De meest voor de hand liggende reden. Je krijgt een gratis voorraad water. Dit water kan je gebruiken om je tuin te sproeien tijdens warme zomers, of om je wagen te wassen. Twee activiteiten die je waterverbruik omhoog doen schieten.
  • Regenwater is beter voor je planten. In leidingwater zit heel wat kalk. Dit is niet goed voor je planten. Regenwater is dus niet alleen gratis, het is ook beter dan leidingwater voor je favoriete orchidee. Verder zit regenwater vol met mineralen.

Regenwaterput

De regenwaterput is een iets grotere investering. Het kost je ongeveer €4000. Deze investering verdien je op termijn terug door een lagere drinkwaterfactuur. De regenwaterput heeft ook extra voordelen tegenover de regenton.

  • Het toilet met gratis water spoelen. Gemiddeld gebruikt de Vlaming zo’n 30 liter per dag aan water. Dit alleen al om door te spoelen. Met een regenwaterput kan je hier regenwater voor gebruiken.
  • Met regenwater kan je ook je kleding wassen. Een regenwaterput kan namelijk ook aangesloten worden aan je wasmachine. Doordat er minder kalk in regenwater zit krijg je minder last van verstopping.

Regenwater is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook nog eens beter voor het milieu!
Wat denk jij? Zou jij regenwater gebruiken voor je tuin, je wagen en/of je kleding te wassen?

Share.