Je betaalt al een tijdje maandelijks je woonlening af. Maar wist je dat je je hypothecair krediet ook kan laten herzien om zo een voordeliger tarief in de wacht te slepen?
Waarom je lening herzien?
Je hypothecaire lening, die heb je voor jaren, 20 jaar, 30 jaar, m.a.w. een hele tijd. Zeker de moeite waard dus om na te gaan of je je maandelijkse aflosbedrag naar beneden kan halen. Minder betalen voor hetzelfde, daar tekenen we graag voor. Als je leent bij de bank, betaal je niet enkel het geleende bedrag terug (kapitaal), maar maandelijks ook een vergoeding bovenop de lening, de interest of rente. Dat is die befaamde let op, geld lenen kost geld. Dat percentage, de rentevoet of interestvoet, kan variabel (wijzigt om het jaar of om de paar jaren) of vast (de hele looptijd hetzelfde bedrag) zijn. En net die rentevoet moet je in de gaten houden, want ze kan stijgen of dalen op basis van de langetermijnrente van de markt. Stijgen, daar houden we niet van, maar dalen, dat horen we graag. Want hoe lager de rente, hoe minder we moeten terugbetalen.
Wat moet je weten als je je lening wilt laten herzien?
Verschillende banken, verschillende tarieven
Door naast bij je eigen bank ook bij andere banken een voorstel op te vragen, kan je een voordeliger tarief onderhandelen. Een andere bank zal misschien een betere rentevoet voorleggen om je als klant binnen te halen. Maar vergeet niet om de randvoorwaarden onder de loep te nemen. Zijn de kosten voor een rekening er bijvoorbeeld hoger of moet je er een dure verzekering bijnemen …? Dan kom je niet altijd voordeliger uit bij een andere bank dan de jouwe.
Een goede klant
Met de digitalisering is het niet altijd makkelijk een goede relatie op te bouwen met je bankier. Toch kan proberen geen kwaad. Want ben je een goede klant bij je bank, dan kan het wel eens dat je bankier extra z’n best doet om je een voordeliger tarief te bezorgen.
De looptijd van je hypothecaire lening
Over het algemeen wordt gezegd dat een herziening pas interessant is, als je lening nog meer dan 10 jaar loopt. In dat geval kan je immers de kosten gekoppeld aan zo’n herfinanciering over meer jaren spreiden.
Het huidige bedrag van je krediet
En dat geldt ook voor het bedrag van je lening. Moet je nog veel geld terugbetalen, dan is zo’n herfinanciering natuurlijk wel aantrekkelijk om een aardige duit te besparen. Want dan betaal je op die grote som minder rente.
Wanneer is het de moeite waard om je lening te laten herzien?
Klinkt dit alles heel aanlokkelijk, weeg dan of dit wel degelijk voordeliger voor je uitkomt. Aan een herfinanciering zijn immers kosten verbonden.
- Vergelijk hoeveel interest je de komende jaren nog zal moeten betalen met je huidige lening versus hoeveel je zal moeten betalen met de geherfinancierde.
- Kies je voor een herziening bij je eigen bank, dan betaal je een wederbeleggingsvergoeding (die kan oplopen tot 3 maanden interest op het nog te betalen bedrag), dossierkosten en eventuele andere kosten.
- Ga je voor een herziening bij en andere bank, dan komen hierbij nog kosten om de hypotheek bij je vorige bank te stoppen (de handlichting), om een nieuwe hypotheek aan te gaan en notariskosten.
Je kan zelf aan het rekenen gaan of een handige simulatietool gebruiken zoals onze leningsimulator. Met een beetje wikken en wegen achterhaal je of het voor jou de moeite waard. Want zeg nu zelf, minder betalen, doet iedereen stralen.
Bron: Wikifin, Vlaamsleenkantoor