Hoe moet je bieden op een huis?

Share.

Een bod doen op een woning, is niet hetzelfde als een brood kopen bij de bakker. Er zit iets meer denkwerk achter dan kiezen tussen meergranen of wit. Van zoeken over beslissen tot bieden, hoe je dat concreet aanpakt, lees je hier.

ZOEKEN: huis/appartement vinden dat bij me past

Het kan jaren kosten (frustrerend, inderdaad) of je kan meteen op het juiste appartement of het juiste huis stoten. Via Zimmo krijg je een goed beeld van wat je in je regio voor een bepaald bedrag kan kopen. Handig is ook de info over hoelang een woning al te koop staat en wat de prijshistoriek is. Een belangrijke troef als je straks een bod overweegt, want geen enkele huiseigenaar wil zijn woning immers te lang op de markt hebben staan.

LENEN: lening in de sacoche?

Dromen van een villa met zwembad en plaats voor een pony is leuk, maar haalbaar en betaalbaar … Een rondje bankkantoren biedt soelaas: kan ik lenen, hoeveel dan en past dit huis binnen mijn budget? Ben je toch nog niet zeker van je lening maar wil je wel al een bod uitbrengen, dat kan! Een opschortende voorwaarde in het compromis laat je toe om het huis toch al te kopen.  

BEZOEKEN: waarop moet ik letten?

Soms kom je woningen tegen waarvan je spontaan een ‘oei, hoe snel kan ik hier weer buiten zijn’- gevoel krijgt. Is het tegenovergestelde waar, dan kan je er niet vaak genoeg zijn. Meerdere bezoekjes geven je de kans om eventuele gebreken te ontdekken en om meer info te krijgen. Vraag de makelaar of eigenaar dus gerust de kleren van het lijf: zijn alle attesten in orde, is die plek op de muur vocht,  … Want het is zoals een auto zonder papieren kopen, not done, niet waar?

BESLISSEN: kopen of niet kopen?

Door de voordelen en nadelen langs elkaar te leggen, kan je uitvogelen of dat huis nu echt wel iets voor jou is of niet. 10 kilometer tot de school van je kids kan niet veel lijken, maar als dat elke dag 10 kilometer file is, is de lol er snel van af. Neem dus je tijd om alle punten en kosten te overlopen en neem desnoods een optie.

BIEDEN: hoe werkt dat precies?

Ben je 200% zeker en ga je een bod uitbrengen? Go for it! In tegenstelling tot bij een openbare verkoop, hoef je niet je hand op te heffen en een bedrag te roepen. Je doet het gewoon schriftelijk, per mail of sms. Maar wat moet er in zo’n bod staan?

  • Waarop bied je: het klinkt logisch, maar noem in je bod om welk onroerend goed het gaat en welke zaken eventueel zijn inbegrepen.
  • De prijs: hoe dicht komt de vraagprijs in de buurt van wat jij bereid bent of kan besteden? Een ruwe schatting maken van de kosten, bijvoorbeeld voor het dak dat dringend aan vernieuwing toe is, is al een goede motivatie om onder de vraagprijs te bieden. Staat het huis al een poosje te koop of krijg je bij je bezoek de indruk dat de eigenaar snel wil verkopen dan heb je nog een troef in handen. De vraag is natuurlijk hoeveel je onder de vraagprijs mag gaan om de verkoper niet te beledigen. 100.000 euro bieden voor een huis ter waarde van 250.000 euro gaat je niet in dank worden afgenomen.
  • De deadline: je wilt niet eeuwig op die ene woning zitten wachten. Een verkoper die wacht op een gouden bod, daar heb jij geen boodschap aan. Door een einddatum of geldigheidsduur toe te voegen, kan je de druk eventueel een beetje opvoeren.
  • Opschortende voorwaarden: eentje die we vaak zien voorbijkomen: het verkrijgen van een lening, niet onbelangrijk om een huis te kunnen kopen. Blijkt dat je geen krediet kan aangaan, dan kan je van de koop afzien.

Met deze stappen ben je al een heel eind op weg om je droomhuis te vinden én te kopen. Heb jij alle vakjes kunnen aanvinken? Dan duimen we alvast dat je bod aanvaard wordt! Vond jij je nieuwe woning op Zimmo en werd je bod aanvaard, laat het ons weten, wij zijn benieuwd!

Auteur: KP
Hoofdfoto: huis te koop in Zottegem

Share.