Hoe kies je de juiste kleur voor de juiste plaats?

Share.

Ben je van plan om de muren van een nieuw kleurtje te voorzien? Tof! Een andere kleur kan je interieur een boost geven. Tenminste als het de juiste kleur is…

Kies je namelijk een verkeerde kleur, dan kan het allemaal anders uitdraaien dan voorzien. Een goede keuze maken is dus niet altijd even eenvoudig, maar er zijn een aantal regels en tips die zeker en vast zullen helpen in je zoektocht naar de geschikte kleur.

Stap 1: De kamer bepalen

Het eerste wat je moet doen is kijken naar de ruimte die je gaat schilderen. Met kleur kan je namelijk de ruimte vorm geven door bijvoorbeeld bepaalde vlakken te benadrukken of alles groter/kleiner doen lijken dan het in werkelijkheid is. Zo zal de kamer lager aanvoelen wanneer je het plafond een donkere kleur geeft. Wil je dit niet, kies dan voor een lichte kleur.

Stap 2: De muren en/of het plafond?

Schilder je zowel het plafond als de muren in dezelfde lichte kleur, dan zal door het feit dat er geen grenzen meer zijn tussen die vlakken, heel de ruimte groter aanvoelen. Een lange, smalle kamer kan je meer vierkant maken door de twee kleinste muren van een donkerder kleur te voorzien.

Stap 3: Gewoon effen of met een patroon?

Ook door gebruik te maken van patronen, kan je de kamer gaan vormen. Horizontale strepen zullen alles langer maken, verticale strepen zorgen voor een tegenovergesteld effect. Let wel op wanneer je gaat werken met patronen. Op zich kan het alles opfleuren, maar beperk het tot één muur om te voorkomen dat het te druk gaat worden.

Nadat je alles goed hebt bekeken, is het tijd om de kleur te kiezen. En die keuze is enorm groot! Elke kleur heeft toch ook een bepaalde invloed en zodra je die kent, maakt dat de keuze misschien ook wat gemakkelijker.

Stap 4: De kleur bepalen

Je muur een nieuw kleurtje geven, dan ga je wellicht niet over een nacht ijs. De kleur op je muur zegt veel over jezelf, of over het interieur waar je in wil wonen.  Deze 3 kleuren vinden wij zeker het proberen waard! Maar we zetten ook nog wat anderen op een rijtje voor jou.

Wit

Wil je die kleine ruimte groter doen lijken, dan kies je best voor wit. Het licht zal goed reflecteren, toont fris maar is misschien ook een beetje eentonig. Combineer wit dus met andere kleuren. Bijvoorbeeld met grijs. Een rustige, neutrale kleur die de ruimte eveneens groter zal doen aanvoelen.

Zwart

Zwart is dan weer een moeilijke kleur. Het kan modern, strak en chique overkomen, maar een zwarte muur zal zeer weinig licht reflecteren. Goed nadenken waar je dus zwart zou gebruiken. Een alternatief kan donkergrijs zijn, dat toch iets minder overheersend zal zijn.

Blauw

Kleurrijker zal het sowieso worden met blauw. Op zich een koele kleur, maar wel één die voor kalmte en rust zorgt.

Groen

Ook groen zorgt voor de nodige rust en is een echte natuurkleur.

Geel

Met geel haal je meteen de zon in huis. Warm en vriendelijk, maar je verft best niet alles in deze kleur. Ideaal in combinatie met een donkere kleur.

Rood

Rood is ook een kleur waar je toch een beetje voorzichtig moet mee omspringen. De kleur op zich is warm, maar komt ook vrij agressief over. Niet mee overdrijven, is de boodschap.

Eens de keuze gemaakt is, is het tijd om de verfborstel boven te halen. Belangrijk is om de vaak voorkomende foutjes te vermijden. Ga je over een andere kleur heen schilderen, dan breng je best eerst een (witte) primer aan. Op die manier zal de nieuwe kleur niet mixen met de vorige. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, schilder dan eerst een vlak van een vierkante meter in de nieuwe kleur. Wacht dan één of twee dagen om te kijken hoe de kleur overkomt bij daglicht en kunstlicht. Zo ga je misschien toch een bepaalde teleurstelling voorkomen.

Is de knoop doorgehakt, wees dan niet te zuinig met verf. Om een mooi, egaal resultaat te bekomen zal je twee tot drie keer moeten schilderen. Wacht daarbij ook telkens tot de laag verf droog genoeg is. Anders loop je het risico om achteraf strepen of vlekken te zien. En dat wil je toch absoluut voorkomen na al dat werk! Beetje liggen knoeien met verf? Wij vertellen je hoe je dit oplost. Succes!

Share.