Bij een aankoop van een woning moet je altijd belastingen betalen bovenop de aankoopprijs. Hoeveel die vanaf 1 januari 2022 net zullen bedragen leggen we haarfijn voor je uit.
Middenin je zoektocht naar een (nieuw) pand krijg je het nieuws te horen dat de registratierechten in Vlaanderen zullen wijzigen bij aanvang van het nieuwe jaar. Is dit dan goed of slecht nieuws? Welke impact heeft dat op jouw plannen? Niet elke situatie heeft dezelfde uitkomst. Lees hier wat het concreet voor jou betekent.
Situatie 1: Je eerste woning kopen
Je bezit nog geen ander vastgoed? Goed nieuws! Deze nieuwe regeling brengt hoe dan ook voordeel voor je! Zo betaal je vanaf 2022 geen 6% meer maar 3%. Op voorwaarde dat je als koper er wel zelf gaat wonen en je er ingeschreven wordt in het bevolkingsregister.
Heb je een woning gekocht die nog een grondige renovatie vraagt? Ook dan zakt het tarief aanzienlijk, van 5% naar 1%. Om van dat gunstig tarief te kunnen genieten ben je wel verplicht de woning energetisch te renoveren, dit binnen de 5 jaar.
Tip: Zet je zoektocht niet on hold! Valt je oog dit jaar nog op je droomwoning dan kan je ook al van het verlaagde tarief genieten. De maximumtermijn van het verlijden van een koopakte ligt namelijk vast op vier maanden eens het akkoord ondertekend is. Je kan dus het ondertekenen van de authentieke akte uitstellen tot na de jaarwisseling, zo ben je zeker van het verlaagde tarief.
Situatie 2: Tweede verblijf kopen
Waar ze het voor jonge mensen wat eenvoudiger willen maken, zullen investeerders zwaarder belast worden. Het standaardtarief stijgt namelijk van 10% naar 12%. Al wie dus bovenop hun gezinswoning in een huis, appartement, kantoor, winkel, tweede verblijf, … investeert, zal hierop dus meer moeten betalen.
Situatie 3: Een nieuwe woning kopen
Je bent al eigenaar, maar wil graag groter, kleiner, elders, … gaan wonen? Geen probleem! Ook jij kan genieten van die verlaagde registratierechten van 3% (of 1% bij een energetische renovatie binnen de 5 jaar). Je zal dan wel je oude woning moeten verkopen. Daarvoor kreeg je in principe één jaar de tijd, dat wordt opgetrokken tot twee jaar.
Je zal ook binnen een bepaalde tijd ingeschreven moeten zijn op je nieuwe adres. Binnen de drie jaar na aankoop of uiterlijk vijf jaar wanneer je nog renovatiewerken uitvoert. Die termijnen staan duidelijk aangegeven waardoor de fiscus ook niet snel een uitzondering zal maken, renovatiewerken die uitlopen zijn dan vaak ook geen geldig excuus. Haal je de termijnen niet dan ben je verplicht het verschil met de reeds betaalde registratierechten bij te passen tot 12% en daar bovenop een boete van 20% betalen.
Wat gebeurt er met de meeneembaarheid van de registratierechten? Die worden geschrapt, althans geleidelijk aan. Zo zal je tot eind 2023 kunnen kiezen of je van het verlaagde tarief van 3% registratierechten wil genieten of dat je toch kiest voor meeneembaarheid in combinatie met 6%. Je zal dus moeten uitrekenen wat het voordeligste is, wetende dat de maximale meeneembaarheid op 13.000 euro ligt.
Situatie 4: Bouwen of een nieuwbouw aankopen
Op de aankoopprijs van een grond betaal je het standaardtarief van de registratiebelasting. Aangezien dit stijgt van 10% naar 12% zal je dus onvermijdelijk meer belastingen moeten betalen. ‘Maar ik bouw er mijn eerste en enige woning op?’. Helaas maakt dat in dit geval weinig uit. Op de bouwwerken zelf betaal je 21% btw of 6% wanneer je eerst sloopt en nadien heropbouwt.
Zelf bouwen is niets voor jou, maar je liet wel je oog vallen op een nieuwbouw. Dan zal je dus enerzijds de registratiebelasting op het grondgedeelte moeten betalen (12%) en anderzijds de overige BTW op de woning.
Ga goed na welke situatie voor jou van toepassing is zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan je je zoektocht gericht verder zetten op Zimmo. Succes!
Bron: Het Nieuwsblad, De Standaard, VRT