Van voormalige pastorij naar moderne woning met wel heel speciale buren!

Share.

Een aantal jaren geleden stond deze voormalige pastorij van Runkelen bij Sint-Truiden wat te verloederen. Tot het voormalige buurmeisje er zelf in ging wonen en Livin’ architecten inschakelde voor een grondige make-over met respect voor het verleden.

‘Maar zelfs als we het hadden gewild, hadden we aan de buitenkant niets kunnen veranderen’, vertelt Sofie van Livin’ architecten. Het gebouw is immers opgenomen op de lijst van Onroerend Erfgoed, waardoor er aan de buitenkant niets mocht veranderd worden aan de vormgeving en raamverdeling van de pastorij.

Maar aan de binnenkant? ‘Daar vormden we de pastorij helemaal om tot moderne gezinswoning. Met respect voor de huidige energienormen, trends én historiek van het gebouw: het oude grondplan werd bewaard, met een centrale inkomhal en gang met aan weerszijden telkens twee kamers’, aldus Sofie.

Authentiek karakter x industriële look x natuurlijke lichtinval

De indrukwekkende binnendeuren werden gedemonteerd, gezandstraald en opnieuw gemonteerd in de woning. Ook de cementtegeltjes in de inkomhal en tegels van gepolijste blauwe steen in de keuken zijn, net zoals de historische ‘lands’kaart van Sint-Truiden die eigenares Mieke nog op zolder vond, een authentieke knipoog naar het verleden.

Deze details contrasteren prachtig met de industriële look van de vrijgelaten betonnen preplaten en zwartgelakte stalen balken in het plafond in de leefruimte. Een look die sterk geaccentueerd wordt door de overvloed van natuurlijk licht.

‘Die natuurlijke lichtinval is geen toeval’, vertelt eigenares Mieke. ‘De gevel is zuidelijk georiënteerd, dus haalden we de verdiepingsvloer eruit, en kozen we aan de achterzijde voor een moderne vide in plaats van kleinere ramen’.

Gemakkelijke buren

Of er nog een speciale reden is waarom ze net voor deze voormalige pastorij koos, pal naast de parochiezaal en het kerkhof? ‘Ik ben hierachter opgegroeid, mijn slaapkamer keek uit op de pastorij en de nonnetjes kwamen regelmatig bij ons op de vloer. Mijn ouders wonen er nog steeds, en nu delen we samen een tuin. Supergezellig! En tja, dat kerkhof naast de deur lijkt voor sommigen misschien vreemd, maar eerlijk gezegd: het zijn heel gemakkelijke buren’, lacht Mieke.

Auteur: PJG

Foto’s: Geert Van Hertum

Share.