Duurzame make-over: oude woning wordt energieneutrale villa

Share.

BEN? Dat staat voor Bijna EnergieNeutraal. Maar maak daar in deze grote villa gerust helemaal energieneutraal van, want energiekosten hebben de milieubewuste bewoners hier niet. Een hele prestatie, wetende dat ze zelfs hun elektrische auto, scooter en speedbike hier opladen.

Slimme ingrepen, hedendaagse technologie

Deze prestatie kwam tot stand dankzij een ultieme make-over, waarin een donkere bungalowvilla uit de jaren ’60 werd omgetoverd tot een hedendaagse, quasi nieuwbouw villa met zonneboiler, zonnepanelen, een geavanceerd ventilatiesysteem en geothermische warmtepomp. Een huzarenstukje uitgetekend door architect Hans Van Steenkiste.

‘Deze gelijkvloerse villa met lichthellend dak was voorheen enorm energieverkwistend, in die mate zelfs dat de bouwheer al eerst zonnepanelen in de tuin had geïnstalleerd’, lacht Hans.

‘Door het hellend dak eraf te halen, de ramen te voorzien van driedubbele beglazing en enkel de basis van de benedenverdieping te behouden en in te pakken met een 17 cm dikke thermische isolatie, maakten we al een enorme energiewinst. Door een verdieping op de basis te plaatsen, eveneens. Twee verdiepingen zijn immers quasi altijd energetisch interessanter. Combineer dat met alle duurzame technieken die we installeerden, en je komt zelfs op een grote woonoppervlakte als hier tot een BEN-woning’.

Fallingwater als inspiratie

Maar noem deze woning gerust niet alleen een BEN-woning, het is ook een prachtige moderne villa boordevol glas en architecturale hoogstandjes. De inspiratie werd gehaald bij Fallingwater, de iconische villa uit de jaren ‘30 van de wereldvermaarde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Gekenmerkt door horizontale volumes en uitkragende terrassen, die we hier ook duidelijk terugzien.

De villa maakt daarbij slim gebruik van haar L-vorm, waarbij de achtergevel volledig werd opengegooid met glas en een vide. Het resultaat is een overvloed aan natuurlijke lichtinval, een origineel dakterras dat aansluit op het bureau op de bovenverdieping en een rechtstreekse verbinding tussen het bureau en de leefruimte op de benedenverdieping.

Een vakantiegevoel thuis

Maar ook: een naadloze overgang van binnen naar de ruime tuin buiten, zowel in de slaapkamers als in de leefruimte. ‘Ik noem het soms het Club Med-gevoel. Als de zwemvijver in de tuin binnenkort gerealiseerd wordt, zullen we ons helemaal op vakantie voelen’, lacht de bouwheer.

Welke materialen zoal gebruikt werden? Glas en glazen borstweringen, natuurlijk. Speciaal schrijnwerk met flinterdunne profielen. Buitencrepi, steenstrips, aluminium en plint in blauwe steen aan de buitengevel. Binnen is de bloktrap in staal een echte eye-catcher, net zoals de donkerhouten wanden, de vloer in leisteen en een maar liefst zeven meter lange granieten kookeiland/ontbijttafel/vergadertafel.

Conclusie? Laat jij het ons maar weten in de comments. Maar wij zijn alvast enorm onder de indruk van deze make-over, zowel op esthetisch als energetisch vlak!

Auteur: PJG

Foto’s: Nick Cannaerts x Home Sweet Home
Foto’s van voor de renovatie: Hans Van Steenkiste

Share.