Een optimale binnenverlichting: 8 tips van experts

Share.

Goede verlichting accentueert je interieur op een goede manier. Slechte verlichting valt dan weer heel hard op. En dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe kom je nu juist tot een optimale binnenverlichting? We geven je hier 8 praktische tips.

1. Laat het ontwerp van je kamer de verlichting bepalen

Denk eerst na over het praktische ontwerp van je ruimte. Je meubilair en decoratieve elementen komen op de eerste plaats. Pas dan denk je na over de verlichting. En die moet vooral de juiste accenten leggen op je weloverwogen interieur. Je verlichting mag dus zeker niet overheersend zijn, maar ondersteunend.

2. Koop verschillende types van verlichting

Vertrouwen op slechts één lichtbron is zonder twijfel de meest gemaakte fout in verlichting. Overweeg 3 types om je ruimte te verlichten: plafondverlichting (eventueel ingebouwd), verlichting op middelhoogte (zoals staande lampen of wandverlichting) en taakverlichting (zoals bureaulampen en andere tafellampen).

3. Focus niet te veel op stijl

Een armatuur kan heel mooi zijn, maar is hij functioneel voor je ruimte? Met andere woorden: verlicht hij je ruimte op een goede manier? Veel gemaakte fouten zijn grote en bombastische armaturen voor kleine ruimtes of zwakke verlichting voor grote ruimtes of ruimtes waarin veel licht nodig is, zoals de keuken.

4. Maximale helderheid door de combinatie van licht en kleur

Zelfs de felste verlichting slaagt er niet in om een ruimte met donkere muren helder te doen lijken. Een staande lamp tegen een zwarte muur zal enkel een zwak schijnwerpereffect veroorzaken. Ga dus voor heldere kleuren op de muren en in de decoratie van je ruimte.

5. Contrast voor bureau- of leeslampen

Voor verlichting waaronder je wilt lezen, is niet de helderheid van belang, maar het contrast. Een simpele bureaulamp is perfect voor gefocust lezen in een donkere ruimte. Maar in een goed verlichte ruimte heb je wat meer nodig om de pagina’s van je favoriete boek te verlichten. Onze ogen passen zich namelijk aan wanneer licht feller wordt.

6. Laat je niet leiden door het aantal Watt

De wattage is geen goede indicator van de helderheid van een lamp. Vroeger wel, maar tegenwoordig zijn lampen energie-efficiënter. Denk maar aan ultrazuinige LED-verlichting. Met de wattage weet je dus alleen maar hoeveel energie een lamp verbruikt. Gelukkig bestaat er wel een goede indicator: lumen. Dat is de maat voor de hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. En die indicator vind je gelukkig op de verpakking van elke lamp.

7. Zoek naar de ‘temperatuur’ van een lamp

De temperatuur van een lamp heeft niets met graden Celcius te maken. Hou dus in geen geval een thermometer tegen je lamp. Het gaat hier om de kleur: dat gaat van koel wit naar warm wit. Hier heb je ook een indicator voor: de Kelvin-temperatuur. Gebruik ‘warme’ lampen voor ruimtes waarin je sfeer zoekt en ‘koele’ lampen voor meer functionele ruimtes.

8. Verander de stemming door speciale gloeilampen

De stemming van een ruimte veranderen? Dat doe je eenvoudigweg door je verlichting aan te passen. Draai bijvoorbeeld eens een zachtroze lichtpeertje in de armatuur van je slaapkamer. Of een amberkleurig exemplaar boven je eettafel. Sfeer gegarandeerd!

Share.