Met deze 9 gratis online tools creëer en visualiseer je meteen het interieur van je dromen!

Share.

Zou het niet fantastisch zijn om een aantal ideeën voor je interieurdesign uit te testen alvorens je ze begint te implementeren in je woning? Wel, dan hebben we goed nieuws: met de volgende handige (én gratis) tools is dat perfect mogelijk, zonder ervaring met planningssoftware! Decor en afwerkingen kiezen, de lay-out van je kamer veranderen, muren verplaatsen of al checken hoe dat nieuw likje verf je slaapkamer zal veranderen…  In onderstaand lijstje zit voor elk wat wils!

1. Planner 5D: het meest uitgebreide gratis designprogramma op de markt. Deze tool laat je kamers ontwerpen tot in de kleinste architecturale details, inclusief ramen, trappen en tussenschotten. Planner 5D beperkt zich zelfs niet tot je interieur. Je kan er ook perfect je tuin en zwembad virtueel mee aanleggen. Alles wordt gevisualiseerd met mooie 3D-graphics.

2. Roomstyler 3D Home Planning: Dit programma is ideaal wanneer je je eigen plattegrond wil uploaden en bewerken. Heb je geen grondplan? Er zijn ook tal van voorbeeldplattegronden te gebruiken! Met deze tool kan je virtueel muren, ramen en deuren plaatsen en een hele reeks interieurafwerkingen proberen. Je kan zelfs je muren verven en echte toestellen (koelkast, grasmaaier,…) plaatsen. De interface is eenvoudig te gebruiken, je ontwerp is vanuit meerdere kijkhoeken bekijken.

3. Ikea Home Planner Tools: Ikea is leuk om in te winkelen, maar je stelt jezelf toch altijd de vraag hoe een welbepaald item in je interieur past. Gelukkig is er de Ikea Home Planner Tool. Je configureert er je grondplan mee, kiest de benodigde items uit de Ikea catalogus en berekent de kostprijs. Er zijn zelfs specifieke tools voor je keuken, kasten, bureau en speelhoek. Klaar? Je kan je de productlijst downloaden, uitprinten en meenemen naar je lokale Ikea!

4. Visualize Color: Ook zo’n hekel aan staaltjes uit een winkel meenemen om thuis te proberen? Probleem opgelost! Met dit programma kun je comfortabel bij je thuis tal van verschillende kleuren(combinaties) uitproberen voor zowat elke ruimte in je woning. Gewoon een foto van de ruimte uploaden, inkleuren en je ziet meteen hoe je kamer er zal uitzien alvorens je er maar een euro hebt ingestoken!

5. Autodesk Homestyler: Autodesk is vooral bekend dankzij zijn professionele software voor het ontwerpen en modelleren van gebouwen. Homestyler is een zeer gebruiksvriendelijk ontwerpprogramma waar geen opleiding voor nodig is. Het maken van grondplannen is eenvoudig, er is zeer veel keuze qua deuren en ramen en er is geen voorkennis van materialen nodig. Je kiest gemakkelijk kasten, toestellen, meubels en quasi elk ander decoritem. Je kan je ruimte zelfs personaliseren met tapijt!

6. The Home Renovator: Tool voor de doe-het-zelvers onder jullie. Eens je de kamer hebt ontworpen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk aan beginnen. Met The Home Renovator geef je de afmetingen van je kamer door en bekijk je welke materialen (verf, gips, tegels,…) je allemaal voor je project nodig hebt. Een rapport vertelt je hoeveel materiaal je exact nodig hebt voor het project, welk budget je moet voorzien en geeft een geïllustreerde handleiding voor het snijden en plaatsen van het materiaal. Website ziet er een beetje oubollig uit, maar zeer handige tool!

7. Sweet Home 3D: Ideaal programma voor wie het bovenstaande nog niet uitgebreid genoeg is. Dit programma laat je toe uit nog meer aanpassingsmogelijkheden te kiezen voor zowel meubilair, grondplan als afwerking. Dit maakt het wel net iets complexer dan de overige programma’s!

8. SmartDraw: SmartDraw bestaat uit een reeks programma’s voor het visualiseren en presenteren van een project. Eén onderdeel van deze applicatie is het creëren van grondplannen en kamerontwerpen. Je kan met dit programma werken op een beginner- of professioneel niveau. Je kan er kantoorruimtes, appartementen, afzonderlijke kamers en zelfs hele verdiepingen mee ontwerpen. De keuze aan meubilair, materialen en grondplannen is quasi onbeperkt. Dit programma beschikt enkel over een gratis proefversie en is iets meer op professionelen gericht. Ben jij iemand die goed met een computer om kan en hou je van onnoemelijk veel details en content, dan is deze tool ideaal voor jou.

9. Floorplanner: Met deze tool maak je binnen enkele minuten al een plattegrond van jouw (droom)huis. Daarnaast kan je deze plattegrond inrichten met de grootste bibliotheek van meubilair en interieur-objecten. Zo kan je experimenteren met nieuwe meubels in je hele huis of per kamer. Vervolgens kan je de plattegrond met jouw inrichting in 3D bekijken.

Deze lijst is natuurlijk niet volledig, want dan zou je tot morgen moeten lezen en verlies je te veel tijd die je beter kan besteden aan het daadwerkelijk visualiseren van je volgende project 😉 . Toch nog een tip om af te sluiten: intussen zijn er ook tal van keuken- en badkamerfabrikanten die in ruil voor enkele gegevens op hun website een handige (en vaak Nederlandstalige!) tool aanbieden om je volgende keuken of badkamer te ontwerpen!

Welke tool hebben jullie al gebruikt? En welke gaan jullie zeker gebruiken uit ons lijstje? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Share.