VOOR & NA: wat vastgoedstyling met een woning doet

Share.

Vastgoedstyling of homestaging komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Intussen is het ook in België de kinderschoenen al ontgroeid en kan je een beroep doen op verschillende stylisten over het hele land. Zo’n vastgoedstylist neemt je woning onder handen voor ze de verkoopmarkt op gaat.  Ook vastgoedmakelaars hebben vaak de expertise in huis om je te begeleiden. Of je kunt je er natuurlijk zelf aan wagen.

Waarom je woning stylen?

Schakel je een vastgoedstylist in, weet dat de kostprijs van deze specialist niet meer dan vijf procent van de verkoopprijs mag bedragen. Gemiddeld ligt het rond de 3%. Toch is deze investering meer waard dan een prijsdaling van je woning. En dat nadat je woning al maanden te koop heeft gestaan. Een gestylde woning maakt een goede indruk, verkoopt 4 à 6 keer sneller en genereert een meerwaarde tot 20%.

Het doel is om een kandidaat-koper onmiddellijk thuis te doen voelen. In één minuut tijd beslist de bezoeker of het wat wordt of niet. Niet alleen oogt een opgeruimde woning mooier. De woning moet ruimte, licht en een neutrale sfeer uitstralen. Op maat van jouw koper.

Wat doet zo’n vastgoedstylist nu?

Een goede vastgoedstylist gaat je woning niet compleet herinrichten.  Hij haalt niet alle spullen uit jouw woning. Alleen de persoonlijke spullen waar je zelf een band mee hebt, verdwijnen. Meubels verhuizen indien nodig van plaats. Bij een gebrek aan licht haalt de stylist het zonlicht naar binnen. Hij zet de pluspunten en wie weet leuke hoekjes in de verf. Dan gaat hij aan de slag om sprekende foto’s te maken. Goede foto’s op het internet overtuigen om een afspraak te maken en de woning te komen bezichtigen. Bekijk deze foto’s en beslis dan welke jouw voorkeur dragen.

Kan ik dat niet zelf?

Uiteraard kun je er zelf mee aan de slag. Waak er dan wel over dat je afstapt van je persoonlijke band met je woning. Een emotionele binding is verboden.  Kijk de woning door de bril van een vreemde.  Ook ruimtelijk inzicht is noodzakelijk. Enkele handige tips: trek alle gordijnen open, haal fotokaders en persoonlijke decoratie weg en zorg voor neutrale kleuren. Haal die felle gordijnen weg en vervang ze door een neutraler exemplaar. Het grondig poetsen en opruimen, is dus maar het halve werk.

Meubels in karton

Om leegstaande woningen of –appartementen provisoir in te richten, is het mogelijk meubels in karton te installeren. Zo creëer je een sfeer. Een lege ruimte zegt anders ook maar niets.  En je hoeft geen vrees te hebben: de meubels lijken net echt. Een alternatief is meubels en decoratie te huren.

Nog meer tips om je woning vlot te verkopen, vind je hier.

Foto’s ©: Style at Home

Share.