Bouwplannen? Zo neem je de juiste aannemer aan!

Share.

Een aannemer is een sleutelfiguur in het hele bouwproces en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste. Baseer je overigens -hoewel belangrijk natuurlijk- niet enkel op kostprijs per aannemer. Je gaat immers zeer veel tijd van je leven doorbrengen in dat huis, dus kan je er best voor zorgen dat de juiste mensen zich over jouw stulpje ontfermen.

Geef dus geen kans aan dagelijkse ergernissen over details die slecht afgewerkt zijn, de bouwkwaliteit die ergens te wensen overlaat of zaken die je liever anders had gezien. Het mag dus eventueel wel een beetje meer kosten en met dit stappenplan vind je de juiste man voor je droomhuis!

1. Start met een gedetailleerd plan

De meest belangrijke stap neem je zelfs voor je op zoek gaat naar een aannemer. Werk met een professionele ontwerper of architect die een allesomvattend plan opmaakt. Zo kan je aannemer precies zien wat je wil voor elke ruimte in je huis. Dit zorgt ervoor dat de aannemer je meteen een duidelijkere prijs kan geven. Zonder plan is dit niet het geval, aangezien de details nooit op voorhand waren besproken.

Vergeet ook niet: simpele ontwerpen zijn geen concreet plan waar een aannemer iets mee kan, aangezien hier veel informatie op ontbreekt. Ze geven dan wel informatie over de algemene lay-out en structuur, maar niets over afwerkingen, interieurarchitectuur, verlichting, elektriciteit en andere details. Precies de informatie die een aannemer nodig heeft om een duidelijke prijs op te stellen.

2. Zorg voor een duidelijke checklist van benodigdheden

Dit is echt je bijbel wanneer het gaat om afwerkingen, armaturen, toestellen en accessoires. Als je alles ruim op voorhand kiest en bestelt, bezorg je jezelf en je aannemer aanzienlijk minder kopzorgen. Ook interessant is dat de aannemer zo op voorhand kan inschatten wat het zal kosten om alles te installeren.

3. Vraag verschillende prijsoffertes

Wanneer je met een ontwerper of architect hebt samengezeten en puntje 1 en 2 uitgewerkt zijn, kan je hen best vragen voor enkele aanbevelingen. Vraag ook bij vrienden en familie na of ze aannemers kennen waar ze tevreden over waren. Stuur alle details uit puntje 1 en 2 naar de aannemers en vergelijk hun prijzen met elkaar. Zo vergelijk je tenminste appels met appels. En de aannemers moeten zich aan de prijs houden, want ze hadden alle details al op voorhand in handen.

4. Verzeker dat je aannemer is verzekerd

We kennen allemaal wel een paar horrorverhalen over een of ander bouwproject dat in het honderd liep. Ongevallen horen er helaas bij in deze sector. Een aannemer moet een aanzienlijke ploeg managen om je project te verwezenlijken, en dat is geen gemakkelijke opdracht. Er kan altijd wel iets voorvallen. Zorg er dus voor dat je aannemer hiervoor verzekerd is.

5. Bekijk voorgaande werken van je aannemer

Wanneer je de verschillende prijzen met elkaar vergeleken hebt en een (of een paar) aannemers in je hoofd hebt, vraag hen dan of je voorgaande werken van hun mag bekijken. Zelfs met goeie aanbevelingen kan dit nooit kwaad. Staat het je aan en is de eigenaar van dit huis tevreden over de samenwerking, dan is de kans groot dat ook jij tevreden zal zijn.

Foto 5

6. Praat vooraf grondig met je aannemer

Zoals in elke relatie, professioneel en daarbuiten: het moet gewoon klikken. Je gaat gedurende het project je aannemer heel vaak zien en horen, je kan dus maar beter kiezen voor iemand die je vertrouwt en waarmee je vlot kan communiceren. Vraag tijdens een eerste gesprek al hoe onverwachte problemen of verschillen in meningen of visie zullen worden opgelost. De kans bestaat immers dat jij of je ontwerper of architect toch op een paar details veranderingen zullen aanbrengen doorheen het proces.

Foto 6

7. De extra’s

Hou er rekening mee dat je aannemer niet ALLES in zijn prijs heeft opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan minuscule badkameraccessoires, de kasthandvaten en dat soort details. Vraag je aannemer hoe hij daarmee omgaat. Sommigen gebruiken dit immers om veel op te verdienen, dus bekijk je dat best op voorhand.

8. Vraag naar een tijdlijn

Vraag je aannemer hoelang hij erover gaat doen om het hele project af te ronden. En tel er dan een achttal weken bij. Niet dat een aannemer zich niet aan de tijd kan houden, maar er kunnen zoveel onverwachte omstandigheden -het weer bijvoorbeeld- plaatsvinden dat de kans dat het exact als gepland loopt klein is. Bouw dus best een zekere marge in.

Ging jouw bouw vlekkeloos? Laat het ons weten!

Auteur: PJG
Bron: Houzz

Share.