De beste keuze op je dak: pannen of leien?

Share.

Om je woning te beschermen tegen extreme weersomstandigheden of waterlekken is de juiste dakbedekking essentieel. Maar welk materiaal gebruik je het beste: dakpannen of leien? Je grondig informeren is noodzakelijk om een gefundeerde keuze te maken. Wij helpen je op weg.

Van een leien dakje

Leien vind je in twee soorten: natuurleien en kunstleien.

Duurzame natuurleien

Natuurleien worden, zoals de naam het zegt, uit natuurlijke leisteen gemaakt. Het materiaal is erg milieuvriendelijk en vuurbestendig. Als ze goed geplaatst zijn, hebben natuurleien een erg lange levensduur. Bovendien zorgt de dichtheid van de duurzame steen voor een betere isolatiewaarde. Lees: lagere energiekosten.

Helaas kunnen sommige gebouwen het gewicht van de natuurlijke steen niet dragen. Je dak voor de plaatsing eerst grondig laten inspecteren, is daarom een must. Natuurleien zijn aan de dure kant, maar na de initiële hoge kost zijn de onderhoudskosten lager in vergelijking met de alternatieven.

Kunstleien: even mooi, iets goedkoper

Zoek je een goedkopere variant? Dan zijn kunstleien ideaal. Die worden gemaakt van vezelcement. Tegenover het lagere prijskaartje van het minder duurzame materiaal staat dan wel een iets kortere levensduur.

Leien daken zijn ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. De vlakke vorm van de steen sluit mooi aan bij de platte zonnepanelen, waardoor ze mooi geïntegreerd kunnen worden in het dak.

De pannen van het dak

Dakpannen uit klei of cement worden vaker gebruikt dan leistenen. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, profielen en formaten, waardoor ze bij elke stijl passen.

De levensduur van een gemiddelde dakpan bedraagt zo’n 50 jaar. Mits een degelijke installatie trotseert je dak met gemak de meest extreme weersomstandigheden. Sneuvelt er toch een dakpan? Dan plaats je makkelijk een nieuwe. Ook je energiefactuur profiteert mee, omdat de buitenlucht onder en door de dakpan kan circuleren.

Hoewel dakpannen lichter en goedkoper zijn dan natuurleien, kan ook hier het gewicht van het materiaal een probleem vormen voor je woning. Laat je dak daarom zeker eerst grondig controleren.

Weinig zon en veel regen op je dak? Dan kan mosvorming ontstaan. Hoewel een beetje mos op je dak niet afdoet aan de kwaliteit en energie-efficiëntie van het materiaal, ziet het er niet altijd even mooi uit. Om je dakbedekking schoon te maken, huur je best een professional in. Mosproblemen voorkomen? Dan kunnen geglazuurde dakpannen of een tijdelijk laagje siliconen hulp bieden.

Grote of kleine dakpannen?

Grotere en plattere dakpannen zijn makkelijker te installeren en goedkoper. Bij een complexe dakstructuur zijn kleinere dakpannen aan te raden. De minder gladde vorm van dakpannen hoeft geen probleem te vormen bij het installeren van zonnepanelen. Deze worden gemonteerd op een sneldekpan, die netjes mee in de structuur van je dak geïntegreerd zit. Let wel op: dit soort installatie kost je net wat meer.

Leien of dakpannen?

Houd je van een natuurlijke, authentieke uitstraling en betaal je graag wat meer voor duurzaam en kwalitatief materiaal? Dan ga je best voor leien. Zoek je een goedkoper alternatief met ruime variatie aan kleuren en formaten? Dan kies je voor dakpannen.

Dakpannen Leien
Goedkoper Duurder
Minder duurzaam Duurzaam
Kans op mosvoming Natuurleien: Geen mosvorming door dichte structuur
Kunstleien: Door middel van behandeling geringe kans op mosvorming
Installatie van zonnepanelen is duurder Zonnepanelen zijn makkelijk te installeren
Makkelijk in onderhoud: pannen zijn makkelijk te vervangen Makkelijk in onderhoud: mits degelijke plaatsing is onderhoud amper nodig
Beschikbaar in verschillende kleuren en formaten. Dakpannen passen bij verschillende soorten gebouwen, vooral bij moderne gebouwen. Authentieke uitstraling. Past eerder bij een gebouw met dezelfde uitstraling
Levensduur: 50 jaar Levensduur kunstleien: 30 – 35 jaar
Levensduur natuurleien: 75 – 100 jaar
Eerder zwaar Bij natuurleien: erg zwaar
Energie-efficiënt Energie-efficiënt

Auteur: SDC

Share.