Waarom vastgoedstyling de prijs van je woning doet stijgen

Share.

Wil je je huis of appartement van de hand doen maar blijft een geslaagde verkoop uit? Dan kan dat liggen aan de styling van je pand. Misschien is het zelfs helemaal niet meer ingericht. Ook dat kan de verkoop parten spelen. Deze experts lichten toe waarom vastgoedstyling een uitstekend idee is, ook voor je portefeuille!

In Amerika is vastgoedstyling niet meer weg te denken uit de immobiliënwereld. Ongeveer 85% van de huizen op de vastgoedmarkt, wordt onder handen genomen door een vastgoedstylist. In België is vastgoedstyling niet nieuw maar upcoming. Meer en meer particulieren en makelaars vinden de weg naar professionals die hun woning en interieur omtoveren tot ware pareltjes. Vastgoedstylistes Manou en Kaat lichten de kneepjes van het vak toe en ook klant Isabelle vertelt graag wat vastgoedstyling heeft betekend voor de verkoop van haar huis.

Wat is de impact van vastgoedstyling op de verkoop van een pand?

Mensen beslissen meestal binnen de minuut of ze interesse hebben in een pand. Een goede eerste indruk is dus cruciaal. “Panden die onder handen worden genomen door vastgoedstylisten worden doorgaan binnen de week verkocht. Je koper is meestal iemand van de eerste tien mensen die je huis bezoekt”, weet Manou Rottiers van Style At Home. “Rateer je die, dan is je woning bij wijze van spreken verbrandt en moet je je prijs noodgedwongen verlagen. Een pand of huis dat wij onder handen nemen zal 4 tot 5 maal sneller worden verkocht. Bovendien kan de meerwaarde die je realiseert oplopen tot wel 20%”, stelt Manou verder.

Wat kost vastgoedstyling?

Vastgoedstyliste Kaat Reyntjens hanteert een vork van 1 à 3 procent van de verkoopwaarde van het vastgoed. “Waarbij je met een investering van 1% al heel veel kan bereiken”, meent ze. Concreet betekent dit dus dat wanneer je woning een verkoopwaarde heeft van 300.000 euro, je met een investering van 3000 à 9000 euro een meerwaarde kan creëren. “Je kan uiteraard ook meer investeren dan die 1 à 3%, maar wat je erin steekt moet je er ook kunnen uithalen”, vertelt Kaat. “Natuurlijk hangt alles ervan af hoeveel je zelf kan of zelf wil doen”, springt Manou bij. “Wij nemen schilderwerken voor onze rekening maar je hebt misschien zelf nog een pot verf staan in een frisse, lichte kleur waarmee je aan de slag kan. Wel, die kost kan je dan uitsparen.” En ook al lijkt een investering van enkele duizenden euro’s een hoop geld, onthoud dat goede vastgoedstyling zichzelf terugverdient. Rottiers: “Eén van de panden waarvoor ik een vastgoedstyling deed, werd geschat op 400.000 euro. De verkopers investeerden in een styling van 12.000 euro. Nadien werd het huis verkocht voor 475.000 euro. Meer dan de moeite waard dus.”

Wat doet een vastgoedstylist allemaal?

Dit kan heel breed gaan: van opruimen en poetsen of het decoreren en stylen met echte en kartonnen meubels tot schilderwerken en plaatsen van Veluxen. Sommige ruimtes zijn al gebaat met een likje verf maar hier en daar moeten er ook achterstallige klusjes gedaan worden zoals kleine herstellingen of het leggen van een nieuwe vinylvloer. Ervaren vastgoedstylisten hebben een getraind oog en zien in een oogopslag wat de verkoop van een woning kan boosten. Naast het volledig inrichten van panden of het plaatsen van kartonnen meubels, verplaatsen stylistes je meubels ook. “Soms wonen mensen al zo lang in hun woning dat ze niet doorhebben dat de meubels van de eetplaats en die van de zithoek eigenlijk van plaats zouden moeten wisselen”, meent Manou.

All-inclusive styling: ook volledig aankleden met kartonnen meubels – Foto: Style at Home

Wat zijn de do’s en don’ts voor doe-het-zelvers?

Met meer dan 12 jaar ervaring in de sector en meer dan 1000 gestylede panden op haar palmares, weet Manou Rottiers als geen ander wat de verkoop van een huis een boost kan geven. “Haal al je persoonlijke spullen, zoals foto’s, weg. Een koper heeft hier geen boodschap aan en wil graag het gevoel hebben dat het huis van hem kan worden”, weet Manou. Dit is iets wat Kaat beaamt. “Als vastgoedstyliste denk ik vooral visueel, niet functioneel. We proberen de woning als het ware te depersonaliseren, zonder afbreuk te doen aan sfeer en gezelligheid. Er mag zeker enige vorm van huiselijkheid zijn.”

“Bepaal aan welk type publiek je je huis het liefst verkoopt”, geeft Manou nog als tip. “Wil je het liefst jonge mensen aantrekken, verkoop het huis van je (groot)ouders dan niet met hun eigen – vaak gedateerde – meubels. Plaats er liever moderne IKEA-meubeltjes in en schilder de muren in lichte, frisse kleuren.” Dit kan Isabelle beamen. Zij liet het huis van haar ouders onder handen nemen door vastgoedstyliste Kaat en was meer dan aangenaam verrast door het resultaat. “Het ietwat verouderde huis van mijn ouders werd door Kaat op zo’n professionele manier aangekleed dat het een breed en jong publiek aansprak. Vooraf was ik niet overtuigd van het potentieel van de woning, maar nadat Kaat haar werk had gedaan, had ik zelf interesse in de woning!”

“Wil je de beste prijs krijgen voor je woning, dan is het aangeraden dat je er niet meer woont en dat al je spullen al verhuisd zijn. Huur nadien een meubelpakket, zorg voor toffe decoratie en maak je huis spic en span. Zoals een kijkwoning of modelappartement”, geeft Manou als ultieme tip.

Gratis tips van vastgoedstylisten

  1. Ruim op en poets
  2. Vervang ouderwetse meubels of richt leegstaande panden in
  3. Haal persoonlijke spullen weg
  4. Maak goede foto’s
  5. Laat de ruimtes zo groot mogelijk ogen: haal overbodige spullen, meubels of tapijten weg
  6. Zorg voor goede, sfeervolle verlichting
  7. Leg waar nodig een nieuwe, budgetvriendelijke vloer, zoals vinyl
  8. Werk achterstallige klusjes weg
  9. Besteed zorg aan je (voor)tuin: maai het gras, zorg voor plantjes

Met dank aan: Manou Rottiers, Kaat Reyntjens, Isabelle V.
Foto’s: Kaat Reyntjens, Manou Rottiers

Share.