Is je woning geschikt voor je oude dag? Hou rekening met deze 7 zaken

Share.

Ook al ben je een dagje ouder aan het worden; je blijft liefst van al toch zo lang mogelijk in je eigen huis wonen. De plek waaraan je zoveel herinneringen hebt en waar je je ook echt thuis en vrij voelt! Maar is je woning wel aangepast voor die oudere dag? Zal alles nog even toegankelijk zijn op latere leeftijd?

Er zijn een aantal zaken die je gemakkelijk zelf kan voorzien om zo comfortabel en lang mogelijk in je eigen nest te blijven wonen.

1. Voldoende verlichting

Licht is altijd belangrijk in een woning. Wanneer je een dagje ouder bent, des te belangrijker. Zorg er dus voor dat belangrijke plaatsen voldoende verlicht zijn, zodanig dat je duidelijk alles kan terugvinden en zien. Dimbare verlichting kan een goede oplossing zijn om voldoende te kunnen verlichten indien nodig, maar het ook gewoon gezellig wil kunnen maken. Ook functioneel verlichten, bijvoorbeeld ter hoogte van het aanrecht, de trap of in de badkamer kan het je een stuk comfortabeler maken.

2. Voldoende contrast

Niet alleen voldoende verlichting, maar ook voldoende contrast is nodig om eventuele ongevallen te voorkomen. Met ouder te worden, krijgen we het ook lastiger om zaken duidelijk te zien met weinig licht. Denk maar aan een opstapje tussen verschillende kamers, een handgreep,… Verlichting kan natuurlijk helpen, maar contrasterende kleuren maken het nog veiliger en gemakkelijker om alles duidelijk te zien. Een trapleuning in een contrasterende kleur van de muur schilderen is dus een goed idee!

3. Toegankelijkheid

Dat opstapje of klein trapje aan de voordeur vormt geen enkel probleem zolang je goed te been bent. Maar wanneer het allemaal wat stroever zou gaan, dan vormt die kleine hindernis wél een serieus obstakel. Voorzie daarom op die plaatsen een kleine helling in plaats van een trap. Dat maakt het eenvoudiger om naar binnen te stappen of rijden. Zorg er wel voor dat die helling voorzien is van een anti-sliplaag en dat er voldoende houvast in de buurt is.

4. De badkamer

Een bad nemen kan ook moeilijker worden. Het zelfstandig in- en uitstappen is geen sinecure eens op leeftijd. Maar dat wil niet betekenen dat er geen mooie badkamer meer kan zijn waar je moet gaan inboeten aan luxe en comfort. Een inloopdouche is eenvoudig om in te stappen en voorkomt valpartijen en misstappen op een gladde ondergrond, dankzij anti-slip strips op de vloer ben je hier nog een stukje veiliger. Zeker als er ook voldoende handgrepen aanwezig zijn.

5. Doorgang

Tracht om alles ook zo toegankelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat er geen hindernissen of obstakels staan in de gang die kunnen hinderen om vlot van de ene naar de andere kamer te geraken. En dat is evengoed van toepassing op het wandelpad in de tuin. Pluspunt is dat het zo ook gemakkelijker is om je woning te onderhouden en netjes te houden.

6. De wasplaats

Een wasmachine of droogkast in- en uitladen en sleuren met een zware wasmand in een eerder kleine ruimte… niet altijd eenvoudig! Zorg dus ook hier voor voldoende ruimte of verhuis indien mogelijk die toestellen naar een plaats waar wel voldoende ruimte is. Misschien kan je de toestellen ook wat hoger plaatsen om te voorkomen dat je je teveel moet bukken.

7. Deuren

Misschien minder evident om aan te passen, maar wanneer de deuren breed genoeg zijn, maakt dat het ook een stuk eenvoudiger om erdoor te geraken met bijvoorbeeld een rolstoel. Of met twee personen tegelijk (wanneer er ondersteuning nodig zou zijn). Zeker wanneer dit regelmatig moet gebeuren, is het eventueel toch te overwegen om de deuren te gaan aanpassen en zo het comfort alweer wat te verhogen.

Alles kan natuurlijk verschillen van woning tot woning. Zo zal een gelijkvloers appartement al een stuk toegankelijker zijn. Maar denk ook aan het mogelijke kostenplaatje van de aanpassingen. Al blijft het belangrijkste misschien nog om niet te  blijven wachten tot het te laat is om in te grijpen waar nodig.

Auteur: HS – Bron: Do It Yourself

Share.