De 6 grootste fouten bij veranda’s

Share.

Weinig lichtinval, condens op de ramen, muffe lucht, een bakoven in de zomer en een diepvries in het tussenseizoen … Het zijn stuk voor stuk pijnpunten die je veranda kraken. Wij gaan per onderdeel na waar het in de praktijk al eens durft mis te lopen, maar vooral: hoe je die fouten kan uitsluiten.

1. Denk na over het ontwerp

Inplanting, oriëntatie en de juiste dakkeuze zijn enorm bepalend. Laat daarom altijd een ontwerp maken. Zo weten zowel jij als de verandabouwer waar jullie aan toe zijn. Zo kan die laatste jouw verwachtingen meteen toetsen.

2. Zorg dat de basis goed zit

Een juiste en degelijk uitgevoerde fundering is letterlijk en figuurlijk de basis van een stevige veranda. De vloerplaat moet geïsoleerd zijn en voorzien worden van een vochtscherm. Zo sluit je condensvorming uit.

3. Ga voor de juiste beglazing

Polycarbonaat als dakbeglazing mag dan wel licht en goedkoop zijn, dubbel glas scoort akoestisch veel beter. Ga thermisch voor een U-waarde van hoogstens 1.1. En stem de isolatiewaarde van je profielen hier op af. Hou ook rekening met de factoren lichttoetreding en zonwering.

4. Kies de correcte profielen

Werk met stabiele profielen zoals, staal, aluminium of hout. De profielen ondersteunen in heel wat gevallen de dakconstructie. Voor de stevigheid zijn brede kozijnprofielen dan ook de beste oplossing. Soms is het nodig om extra verstevigingen in de muur of het dak te voorzien.

5. Isoleer en vermijd vocht

Stem het isolatieniveau af op het uiteindelijke gebruik van je veranda en in welke mate je woning is geïsoleerd of je van plan bent te isoleren. De juiste uitvoering en het respecteren van aansluitdetails en bouwknopen zijn zeer belangrijk om latere vochtproblemen te vermijden.

6. Voorzie in ventilatie

Hetzelfde recept als bij andere leefruimtes: ook in een veranda is ventilatie belangrijk om een goede luchtkwaliteit te garanderen. De combinatie nieuw-bestaand heeft vaak ook invloed op het vochtpercentage in de woning.

Share.