Ondersteboven: deze woning draait de ruimtes om

Share.

Wat doe je als het Zeekanaal Brussel-Schelde vlak voor je deur loopt? Je maakt er optimaal gebruik van, natuurlijk! Ook in een straat vol rijwoningen kan je immers leven in perfecte balans met de omgeving, zoals Studio Farris met het design van dit Canal House bewijst.

Geheime voortuin

Het leuke aan deze woning is dat ze pas opvalt in het straatbeeld als je er langer dan een paar seconden op focust. Dan zie je dat de woning licht teruggetrokken werd van de straatkant, waardoor een geheime voortuin ontstaat net achter de voorgevel en poort. In deze secret garden zorgen een boom en kiezelstenen voor de nodige natuurlijke warmte.

Ondersteboven

Of de bewoners dan geen daglicht te kort komen, zo achter die bakstenen voorgevel? Nee hoor. De woonfuncties werden hier immers zeer slim omgekeerd tussen de twee verdiepingen.

Op het gelijkvloers bevinden zich enkel twee slaapkamers, die gebruik maken van de privacy van de voorgevel en het intieme en natuurlijke gevoel van de binnentuin. Eén slaapkamer richt zich op de voortuin, de andere op de kleine achtertuin.

Fenomenaal uitzicht

Op de eerste verdieping bevinden zich alle leefruimtes en een balkon. De trap werd zo aangelegd dat je bovenaan meteen verwelkomd wordt door het fenomenale uitzicht op het kanaal.

De woonkamer loopt naadloos door naar het terras. Dankzij de gigantische raampartijen, vallen er bakken licht en lucht de woning binnen. In de andere richting loopt de woonkamer even naadloos door in de eetkamer en de keuken. Die keuken lijkt goed verstopt te zitten, maar kijkt wel uit over de achtertuin. Hier werd echt op elk plekje nagedacht over de relatie tussen binnen en buiten!

Een knap staaltje originele architectuur, als je het ons vraagt. Zie jij jezelf ook al slapen op het gelijkvloers en wonen op de eerste verdieping, of doe je dit al? Deel ons je ervaringen in de comments!

Auteur: PJG

Foto’s: Martino Pietropoli en Koen Van Damme

Share.