Woon je klein? Dan is de kans reëel dat ook je badkamer, keuken en waskamer niet al te groot in oppervlakte zijn. En dus wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk op plaats besparen. Hoe? Door aangepaste sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld. Heb je daarbij al eens aan een van deze 6 tips & tricks gedacht?
1. Speel met het toilet
Vele ontwerpers hebben wel ideeën over hoe de illusie van ruimte in een kleine kamer of huis te creëren, maar de kunst is ook om ruimte te maken. En dikwijls zijn het net deze ruimtes die het beste zijn om in te starten.
Vind je dat je armaturen te veel plaats innemen? Vervang ze dan door kleinere exemplaren, of werk ze gewoon helemaal weg. Denk bijvoorbeeld eens aan een muurtoilet met verborgen watertank. Hou er wel rekening mee dat de loodgieter dan moeilijker aan je toilet kan. En de dag dat je een herstelling, onderhoud of vervanging nodig hebt, die komt er heus wel ooit eens aan. Zorg dus voor een paneel of valse muur waardoor je gemakkelijker aan de watertank kunt. En koop alleen maar bekende merken, zodat vervangstukken gemakkelijk te vinden zijn.
Een ander alternatief is een compact toilet dat je op deze manier tegen je muur kan installeren. Of wat met deze oplossing, waar het toilet in het lavabomeubel is verwerkt? Sluit de leidingen op elkaar aan, en je kan nog eens water besparen ook!
2. Bad en douche in één
Als je echt plaats te kort hebt, overweeg dan om het bad volledig te verwijderen in de badkamer. Of combineer de twee in een douchekuip! Zeker vandaag de dag, met de populaire smalle badkuipdesigns, kan je veel ruimte besparen.
Ben je niet gek van de douche in het bad maar wil je toch een bad, overweeg dan een ontwerp met de rug van het bad tegen één of twee muren. Stuk gemakkelijker in het onderhoud ook. Of overweeg een “natte” badkamer. Inderdaad, hier kan alles nat worden, maar is dat echt zo’n ramp in een badkamer?
3. Compacte armaturen
Vergeet die grote, lompe kranen van vroeger. Installeer kleinere kranen! Overweeg een kraan die zijdelings in de muur gemonteerd is, die zowel warm als koud water kan regelen. Kijk ook wel even dat je hem in de juiste richting open kan draaien! Als alternatief kan je zelfs zoals zo vaak op café met drukknoppen in de muur verwerkt werken.
Een ander voorbeeld? Een douchekop die uit het plafond komt!
By the way: als je douche verbouwd en hertegeld wordt, denk er dan eens aan om niches in te bouwen in de muur. Ziet er strak uit, en je kan er meteen je zeep en shampoo in kwijt!
4. Moet die lavabo echt zo groot?
Een grote lavabo vervangen door een kleinere, op maat van de keuken, levert je waardevolle extra opslagruimte en aanrechtruimte op! Ook met een slimme plaatsing win je vast wel wat ruimte. Er al eens aan gedacht om de spoelbak in de hoek van de keuken te plaatsen?
5. Tegen de muur!
Installeer zoveel mogelijk van je armaturen tegen een muur. Zo creëer je verticale ruimte en maak je ruimte vrij voor je kastjes en lavabo’s. Al telt dit principe eigenlijk voor elke kamer in huis.
Overweeg in de badkamer enkel een lavabo, in plaats van een volledig badkamermeubel. Monteer de kastjes en rekjes tegen de muur. Een spiegelkastje werkt natuurlijk ook altijd. Ook tandenborstel- en haardrogerhouders kunnen tegen de muur worden geïnstalleerd.
In de waskamer kan je trouwens ook ruimte besparen door de toestellen tegen de muur te plaatsen. Ruimte die je kan gebruiken om de was te stapelen, of wasproducten en -gerief en zelfs je stofzuiger te stockeren.
In de keuken kan je dan weer microgolf, koelkast, keukenpapier- en messenhouder en co tegen de muur plaatsen. Bespaar je weer wat meer aanrechtruimte mee!
6. Maak ruimte voor wat ertoe doet
Al eens op gelet hoeveel ruimte een deur inneemt? Je kan er niets achter plaatsen, want anders geraken ze niet deftig open. In een kleine badkamer is dat al snel veel gevraagd. Overweeg dus de oriëntatie van de deur om te draaien naar buiten toe. Of installeer natuurlijk een schuifdeur.
Hetzelfde geldt trouwens voor douchewanden en kastdeuren. Sommige mensen verwijderen hier zelfs de deuren uit, om een meer open ruimte te creëren. En hoe meer ruimte je creëert, hoe makkelijker het is die toestellen te installeren die je wél nodig hebt.
Hoe hebben jullie ruimte gecreëerd? Laat het ons weten in de reacties!
Auteur: PJG
Bron: Houzz