De 7 meest voorkomende badkamerfouten en hoe ze te vermijden

Share.

Niet tevreden over je badkamer? Dan is de kans groot dat je badkamer schuldig is aan een aantal veel voorkomende fouten qua inrichting. Een badkamer herinrichten kost echter geld, dus je begint er maar beter voorbereid aan. In dit artikel zetten we de 7 meest voorkomende badkamerfouten alvast op een rijtje, zodat ook jij in de toekomst kan genieten van een functionele badkamer.

Te grote armaturen

Een groot bad of een grote douche: ze kunnen dan wel zeer comfortabel zijn terwijl je erin zit of staat, maar als je niet over de nodige oppervlakte beschikt zijn ze toch niet aan te raden. Hetzelfde geldt trouwens voor wastafels. Vaak zijn ze verkeerd ingeschaald.

Die inschaling is dus essentieel. Zorg er sowieso voor dat er nog ruimte overblijft om schoon te maken. Vrijstaande baden of ruime wastafels zijn dan wel modieus, maar in een kleine badkamer niet de beste optie. Overweeg dus eerder een bad dat tegen een muur leunt. Een vrijstaand bad moet ongeveer 8 centimeter van de muur staan, met minstens een voet ruimte aan beide uiteinden om optimaal schoon te kunnen maken.

Onvoldoende opbergruimte

Focussen op vorm boven functionaliteit leidt vaak tot onvoldoende opslagruimte, met als gevolg te veel rondslingerende spullen in je badkamer.

Het is essentieel om voldoende kastjes en rekjes op ooghoogte te hebben, zodat je overal vlot bij kan. Hang dus geen spiegel aan de muur, maar kies voor een spiegelkast met opbergruimte voor alledaagse benodigdheden zoals een tandenborstel, scheerapparaat en make-up. Let er wel steeds op dat je opbergkastjes boven je wastafel nooit breder zijn dan de wastafel zelf, zodat je badkamer er mooi gestroomlijnd uitziet.

Overweeg trouwens ook los van je wastafelkastjes nog opslagruimte te voorzien. Alles in de wastafel proppen wordt overzichtelijk en een te grote wastafel kan je badkamer onnodig domineren. Rekjes, hangkasten aan de andere kant van de badkamer of hoge kasten zijn hier de oplossing.

Slechte verlichting

Te veel licht in je badkamer is niet goed: het geeft absoluut geen sfeer waardoor je badkamer niet relaxerend genoeg is, en te heldere verlichting zorgt bovendien voor te veel schaduw, niet aan te raden wanneer je make-up aanbrengt of je moet scheren.

Zorg dus voor een gelaagd ontwerp met verschillende lichtbronnen: enkele ledstrips voor sfeer en ecologische doeleinden onder een wastafel en scheerspiegel, achter spiegels of in de douchenissen kunnen al wonderen doen. Voeg daarna nog andere lichtbronnen toe, zoals een paar wandlampen aan beide zijdes van een spiegel, die je helpen bij het schminken of scheren door je gezicht van voren te belichten. Vraag sowieso ook aan je elektricien om de elektriciteitskabels zo te bedraden dat ze onafhankelijk kunnen worden ingeschakeld, waardoor je het lichtniveau en de sfeer aanpast voor elke context.

Geen afzonderlijke zones

Ruime badkamers kunnen al eens oninspirerend en leeg overkomen. Alle armaturen aan de rand van de kamer, een lege ruimte in het midden…

Met het creëren van zones maak je een badkamer veel functioneler en gastvrijer. Overweeg aparte zones voor het bad, de douche, de wastafel en het toilet. Plaats dat toilet trouwens ergens waar je het niet meteen ziet als je badkamerdeur openstaat, dat ziet er niet stijlvol uit.

De bestaande infrastructuur negeren

Wat er achter de muur zit, is vaak een groot probleem bij het renoveren of wijzigen van een badkamerindeling.

Bereid de werken dus grondig voor met je loodgieter en elektricien om erachter te komen of je nieuwe lay-out haalbaar is met de huidige infrastructuur. Als je bepaalde leidingen niet wil verplaatsen (dat kan immers duur uitdraaien), overweeg dan eventueel aanpassingen aan je nieuwe lay-out.

Foute metingen

Onnauwkeurige metingen kunnen een dure grap worden wanneer je aan het herontwerpen bent. Een veel gemaakte fout is geen rekening te houden met de details, zoals de richting waarin een deur open en dicht gaat, of de opening tussen het toilet en de wastafel.

Meet daarom altijd twee keer voor je de armaturen en kastjes kiest in de winkel, zodat je zeker bent dat ze passen. Bedenk hoe deuren en laden opengaan, en hoe je je door de ruimte zal bewegen. Ook een interieurdesigner, loodgieter of architect kan je hierbij helpen.

Geen rekening houden met de locatie van details

Handdoekstangen, het douchebakje, de toiletpapierhouder, een extra lamp: niet voldoende nadenken over waar je ze plaatst, kan de hele ruimte beïnvloeden door in de weg te staan of net niet gemakkelijk genoeg bereikbaar te zijn.

Plan dus ook waar deze “details” moeten geplaatst worden, zodat je op voorhand voldoende veilige bevestigingspunten kan installeren. En plaats handdoekstangen binnen handbereik van de douche, het bad en de wastafel, zonder dat ze het openen van laden en kasten hinderen.

Zijn we nog veel voorkomende foutjes vergeten? Laat het ons weten!

Auteur: PJG

Bron: Houzz

Share.