Vuile gevel? Dit zijn de beste manieren om ze te reinigen

Share.

Water, wind, stof, sneeuw, vorst, algen en mossen. Je gevel moet vaak heel wat doorstaan. Regelmatig onderhoud is dus essentieel als je het visitekaartje van je huis in topstaat wilt houden.

De juiste reinigingstechniek? Die kies je best op basis van de gebruikte gevelsteen en het soort vuil. Een vakman eerst op inspectie laten komen, voorkomt bovendien een verkeerde keuze. Afhankelijk van de bereikbaarheid van je gevel en welke reinigingstechniek er nodig is, kan de prijs variëren tussen de 5 en 47 euro per vierkante meter.

Hardnekkig vuil trotseren met zandstralen

De meest bekende techniek om je gevel te reinigen, is ongetwijfeld zandstralen. Met deze agressieve methode werken miniscule zandkorrels, die tegen de gevel gespoten worden, het hardnekkigste vuil weg. Geen goed idee voor poreus of zwak materiaal dus, maar wel erg effectief en milieuvriendelijk.

Grondig opknappen met vochtstralen

Net als zandstralen gaat vochtstralen hardhandig te werk. Deze methode is ideaal voor het verwijderen van roet, graffiti en oude verflagen. Doordat zand, kalk of glasparels in combinatie met water worden gebruikt, is deze methode iets milder voor de gevel. Toch is het niet alleen essentieel dat de stenen van je gevel in goede staat zijn, maar ook de voegen.

Zorgvuldig schoonmaken met nevelstralen

Voor een vuile gevel die voorzichtig aangepakt moet worden is nevelstralen de juiste techniek. Zand en water worden onder lagere druk tegen je gevel gespoten om mos of verf te verwijderen. Het is de perfecte methode bij renovaties, maar de kosten kunnen wel oplopen tot 20 euro per vierkante meter.

Regelmatig reinigen met stoom

Reinig je je gevel liever op regelmatige basis, zodat het vuil zich minder opstapelt? En bevat het geen oude of poreuze elementen? Dan is deze minder agressieve techniek voldoende. Water wordt opgewarmd tot kooktemperatuur. De vrijgekomen stoom verwijdert oppervlakkig vuil op een milieuvriendelijke manier. Voor stoomreiniging betaal je vaak wat minder: tussen de 3 à 8 euro per vierkante meter. Maar regelmatig herhalen is wel noodzakelijk.

Foto: pmac.ie

Efficiënt vuil verwijderen met chemische reiniging

Bij hardnekkig vuil is een efficiënte chemische reiniging de oplossing. Afhankelijk van de steensoort en de aard van het vuil, kies je voor een chemisch of biologisch middel. Een uitstekende manier om grote oppervlakken te reinigen.

Nauwkeurig werken met laserreiniging

Wanneer alle andere technieken niet voldoen, kan laserreiniging een optie zijn. De techniek tast noch je gevel, noch het milieu aan, maar is erg arbeidsintensief. Elk onderdeel van de gevel wordt doelgericht gereinigd. Geen goedkope klus dus. Daarom wordt deze lasertechniek vooral ingezet bij de reiniging van kunsthistorische gebouwen.

Afwerken met een beschermende laag

Na een stevige reinigingsbeurt, is je gevel kwetsbaarder voor vocht en vuil. Laat je investering dus niet verloren gaan en breng een beschermende laag aan op het oppervlak. Die impregnerende laag stoot vocht, vuil en mos af, waardoor je langer geniet van een schone gevel. Reken wel op een extra kost van 8 tot 12 euro per vierkante meter. Laat je deze transparante vloeistof elke 10 jaar op je gevel spuiten, dan is reiniging in de toekomst zelfs niet meer nodig.

Lees hier alles wat je moet weten wanneer je je gevel in een fel kleurtje wil schilderen.

Auteur: SDC

Share.