Zo verkoop je een te renoveren woning

Share.

Je wil je woning verkopen, alleen is er nog wat werk aan de winkel en kom je er door gebrek aan tijd of geld niet toe om de woning te renoveren. Of het nu gaat om je eigen woning, eentje die je verhuurd of eentje die je erfde, een pand dat niet in topconditie is, hoeft dit niet altijd nadeling te zijn. Met deze tips kan je het zo op de markt brengen en haal je er het maximum uit.

Richt je op de juiste doelgroep

Niet iedereen staat te springen om een woning te kopen waar nog veel werk aan is. Voor sommige is het echter een een extra troef. Denk aan jonge kopers die opzoek zijn naar een betaalbaar pand dat ze op hun eigen tempo kunnen renoveren. De ideetjes op hun Pinterest bord kunnen zo helemaal tot leven komen. Ook projectontwikkelaars of potentiële verhuurders kunnen jouw pand interessant vinden. Met een huurder in het achterhoofd kan de koper de woning in orde brengen, zonder al te veel grote ingrepen.

Zet je troeven in de spotlights

Het is niet omdat er veel werk is, dat de woning geen fantastische eigenschappen heeft die zeker in de verf mogen gezet worden. Ligt je huis op een toplocatie? Zijn er historische kenmerken of authentieke elementen die een nieuwbouw niet kunnen evenaren? Kortom, zorg dat datgene wat voor jou de woning zo bijzonder maakte ook naar voren komt in de foto’s en tijdens een bezichtiging.

Weet wat je pand waard is

Je kan natuurlijk niet wegdenken dat een woning waar nog aanzienlijk werk aan is, een lagere prijs zal opleveren dan een instapklare woning op die locatie. Wees dus realistisch en maak het voor de kopers zo eenvoudig mogelijk. Krijg zicht op de zaken die écht toe zijn aan vervanging en vraag eventueel al offertes op. Zo kan je potentiële kopers een richtlijn geven van wat hen nog te wachten staat. Krijg meteen al een zicht op de waarde van je woning via de Zimmo prijswijzer of contacteer een makelaar die voor jou een waardebepaling kan uitvoeren.

Denk na over hoe je je pand wil verkopen

Je kan enerzijds de overweging maken om je pand zelf te verkopen en anderzijds de hulp van een makelaar in te schakelen. Heb je het gevoel dat je woning gegeerd is, kan een openbare verkoop ook interessant zijn. Op die manier kan je mensen laten bieden op je woning, waar in sommige gevallen een hogere verkoopprijs uitkomt.

Wel of niet repareren?

Alles hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie, wil je overgaan tot een snelle verkoop? Heb je de financiële mogelijkheden? Wanneer je toch enkele kleine reparaties wil uitvoeren is het een goed idee om direct zichtbare gebreken aan te pakken. Denk aan de kozijnen van je raam die een extra laagje kunnen gebruiken of een ontbrekende lei op je dak, beschadiging van de muur, … Tip: spring niet in je doe-het-zelfmodus wanneer je niet zeker bent van je eigen kunnen. Je wil het uiteraard niet erger maken dan voordien ;-). Deze tips om je huis kosteloos klaar te maken voor verkoop komen altijd van pas!

Bron: boomin.com

Share.