Warmte in huis op een goedkope manier

Share.

De temperaturen dalen, dus de verwarming zal binnenkort weer een graadje hoger moeten. Met de hoge energieprijzen stellen we dit liefst zo lang mogelijk uit. Met deze tips kom jij een winter in een warm nestje door, met in het achterhoofd een zo laag mogelijke energiefactuur.

1. Kaarsen zijn een eerste stap

Eerst en vooral, om een gezellige woning te creëren, kan je altijd beroep doen op kaarsen. Niet alleen geven ze ook warmte,  je schept zo’n unieke sfeer dat je de gure weersomstandigheden meteen vergeet. Nog een extraatje: door gebruik te maken van kaarsen, bespaar je niet alleen op je gaskosten, je hoeft ook misschien dat extra sfeerlichtje niet te laten branden. Een boek lezen zal dan wel moeilijk gaan, maar die extra warmte, portie gezelligheid en misschien wel een leuk geurtje in huis, maken heel wat goed. PS: wees wel voorzichtig dat je de kaars niet omstoot!

2. Steek de open haard aan

Wie zich toch niet kan verwarmen aan kaarsen en beroep kan doen op een open haard, mag zich alvast in de handen wrijven. Wanneer het in huis behoorlijk fris is, kunnen de stookkosten hoog oplopen. Afhankelijk van waar je je brandhout kan halen, kan je op die manier behoorlijk wat besparen, heb je een warme woning én is een open haard ook bijzonder gezellig. Hou wel het milieu in het achterhoofd en brandt deze niet onnodig!

3. Pak de radiator slim aan

We hebben het al eerder vermeld in een artikel, maar om echt het maximale te halen uit je woning, dien je eerst na te gaan of je warmtebronnen ook echt de nodige warmte-efficiëntie bezit. Is dat niet het geval, dan is het tijd om je woning winterklaar te maken. Aan je radiator heb je meerdere opties. Zo kan je bijvoorbeeld een vensterbank installeren zodat de warme, stijgende lucht niet verloren gaat, maar kan je radiatorfolie op de muur achter de radiatoren bevestigen. Deze reflecteert de warmte, waardoor je tot zelfs 10% van je warmte behoudt. Tot slot kan je ook thermostaatkranen installeren. Deze kraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de kamer meet. Is het kouder dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan zal de kraan zelf de watertoevoer in de radiator regelen.

4. Alles dicht!

Het lijkt logisch om de warmte binnen te houden door alle ramen en deuren te sluiten, toch? Maar zelfs als alles perfect afgesloten is, bestaat de kans dat er toch warmte ontsnapt. Controleer dus elke deur of elk raam op spleetjes. Is er sprake van tocht? Probeer dan door middel van een tochtstrip deze gleuven te dichten. Ook een tochthond onderaan je deur helpt al heel wat. Opgelet: je woning verluchten is erg belangrijk voor kwaliteit van de lucht in je woning. Met deze tips pak je het slim aan in de winter.

Daarnaast kunnen zware gordijnen ook van dienst zijn. In de woonkamer houden zij de sterke tocht tegen en zorgen ervoor dat de woonkamer -waar je ’s avonds het meeste tijd doorbrengt- lekker op temperatuur blijft.

Maar let wel: elke ruimte heeft ventilatie nodig. Zorg er dus voor dat de warme lucht regelmatig wordt afgevoerd en dat verse lucht de woning kan betreden. In je slaapkamer is het bijvoorbeeld niet eens nodig om te verwarmen. Je slaapt namelijk een pak slechter in een warme omgeving. Zet de ramen van je slaapkamer overdag een tijdje open en verwarm minimaal voor de beste nachtrust.

5. Laat de zon in je huis

Ze schijnt toch voor iedereen? En ook al is het herfst en is de winter op komst, de zon blijft schijnen. Wanneer ze overdag schijnt, kan je best je gordijnen open zetten en de warme stralen binnenlaten. Niet alleen is natuurlijk daglicht een zegen voor je woning, het zorgt ook voor extra warmte in huis. Open je gordijnen dus bij zonlicht en sluit ze als het weer niet om aan te gluren is. Of je gebruikt lichte gordijntjes die lichtdoorlatend zijn. Deze laten ook de zonnestralen door, maar houden koude ook voldoende tegen.

6. Pak de vloer aan

Ook al kan het in huis warm zijn, als je vloer koud aanvoelt dan kan er langs die weg ook warmte verloren gaan. Een warm tapijt op een tegel- of betonvloer is bijvoorbeeld meer dan welkom. Je vloer isoleren? Zorg er dan voor dat je deze 9 fouten niet maakt.

7. Sta in de keuken

Deze tip heeft meerdere voordelen. Niet alleen kan je de lekkerste gerechten maken en genieten van heel wat lekkers, de warmte die je haalt van het koken, laat je best niet verloren gaan. Bak je bijvoorbeeld koekjes dan kan je de oven na het bakken open laten staan om te laten afkoelen. Met de warme lucht verwarm jij de woning.

Let wel, kook je met veel stoom of laat je de deur openstaan na een warme douche, dan gaat ook de luchtvochtigheid omhoog en wordt jouw huis vochtig. Nadien goed ventileren is nodig om de schimmels tegen te gaan.

8. Duffel je goed in

En als bovenstaanden allen te veel tijd en moeite kosten, kan je jezelf altijd goed induffelen met een dikke trui, een warm dekentje en een kop warme chocolademelk.

Share.